Марк Жирардели придобил "Юлен" през 2016 г.

Марк Жирардели придобил "Юлен" през 2016 г. - картинка 1

Дружеството не е стъпвало извън границите по концесията, твърди той

Скилегендата Марк Жирардели е придобил "Юлен" през 2016 година. Той лично заяви пред Нова, че притежава 100% от формата "Такс сървисиз лимитед", която е мажоритарен собственик на "Юлен".

Жирардели заяви, че не е криел собствеността си на "Юлен", никой не го питал. Процедурата по закупуването на "Юлен" започнала още пред 2012 година, когато той и неговият екип стартирали проучвания за закупуването на дружеството.

Много преди 2016 година започна процедурата, около 2012 година. Мислих, че ще е прекрасна възможност да инвестирам във фирмата. Направихме голямо и обстойно проучване на правните и икономическите показатели, което продължи няколко години. В крайна сметка успяхме, заяви Жирардели.

На въпрос от кого е скиорът е купил дружеството, той заяви, че това е конфиденциална информация, подписал декларация за конфиденциалност и не можел да каже.

Все пак спомена, че не става въпрос за определено лице, а за голям фонд, който имал акции и собственост на няколко континента.

Относно спряганото у нас име на Цеко Минев Жирардели коментира, че двамата ги свързват общи хобита. 

"И двамата караме ски за удоволствие. Обичаме природата и планината. За съжаление той голф не играе и не се виждаме през лятото", обясни събеседникът.

На въпрос как е проявил интерес към Банско и кой го е свързал с предишните собственици, той зави, че неговият бизнес се разпростира и извън Банско. Той търсил интересен проект за инвестиране, а родната ски писта бил именно такъв проект.

Той обясни, че преди това е притежавал огромна ски зала с Германия, която събирала около 5 000 души. През 2004 година продал залата и понеже много се интересувал от спорта, започнал да се оглежда за интересни възможности за инвестиция.

Стана ясно и че фондът, от който закупил дружеството, искал да запази дяловете си във фирмата. Силният негативен шум в общественото обаче променило това.

Според Жирардели ски зоната е била на печалба и всичко около покупката било прозрачно.
Скиорът не посочи дали фондът е имал задължения - това също било търговска тайна.

"Ако не ми беше интересна цената, нямаше да го купя", посочи скиорът.

Той беше и категоричен, че не е теглил кредити и не е получавал такива от български банки, така че да инвестира в проекта. Интересните проекти можели много лесно да се инвестират, защото в случая всички имали интерес бизнесът там да върви добре.

Коментаторът обясни и че е използвал офшорни сметки, за да може да закупува и други обекти.

 Жирардели беше категоричен, че дружеството не е стъпвало извън границите по концесията. 

"Нито веднъж не е строено нещо без строително разрешение и да не е на територията на концесията", посочи той.

Според него самият концесионен договор е много стар и тежко формулиран и трябва да се подпише нов, преди което трябва много внимателно да се анализира ситуацията и много внимателно и точно да се измерят всички параметри на ски зоната, така че правителството и българите да бъдат уверени, че всичко е както трябва.

Относно изграждането на втори лифт в най-известния ни зимен курорт, скиорът посочи, че темата е болна за него. Той много искал Банско да има втора кабинка.

"Място има, защото от самото начало вторият лифт беше проектиран като част от проекта. Много работим в цяла Европа и винаги се срамувам, като трябва да кажа някъде, че не можем да си обслужим добре хората, защото чакат по 2 часа на лифта", сподели Жирардели.

Той допълни, че в Австрия има десетки ски зони, които са изградени в национални паркове - едното не пречело на другото, стига да се направи както трябва. Той даже показа списък с въпросните ски зони.

По думите на скиора втората кабинка е задължителна както за бизнеса му, така и за хората. "Искаме да създадем една от най-добрите, най-добрата ски зона в България. Искаме Банско да стане известен в целия свят", каза още собственикът на "Юлен".

Припомняме, вчера стана ясно, че Жирардели притежава 100% от собствеността на "Такс сървисиз лимитед", която компания е мажоритарен собственик на "Юлен" АД. Информацията дойде в прессъобщение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) след среща на Жирардели с трима министри във връзка с концесията на ски зона Банско. Министрите - Нено Димов, Николина Ангелкова и Емил Караниколов.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове