Марта Георгиева: Собствениците на кучета не са престъпници

Марта Георгиева: Собствениците на кучета не са престъпници - картинка 1

Нарочно обществото се държи в такава патова ситуация, за да може кучетата да са нещо абсолютно безотчетно, нещо абсолютно безконтролно, да продължат да се създават конфликти между хората.

Вчера екипът на No Comment стартира кампанията „Аз къде да се разхождам“, за да насочи вниманието на Столична община към липсата на обособени и заградени кучешки площадки в столицата. Потърсихме столичния общински съветник Марта Георгиева за коментар по темата.

-Г-жо Георгиева, вчера започнахме кампанията „Аз къде да се разхождам“. Събрахме доста съмишленици. Как бихте коментирали липсата на тези обособени площадки на територията на цялата столица, тъй като съществуващите се броят на пръсти?

Този проблем е резултат от неизпълнението на задълженията на районните общини и на Столична община. Би следвало всяка районна община да определи територия за разхождане на домашните любимци, а от своя страна Столична община трябва да събира годишните такси за притежание на домашни любимци. В отговор на тази такса „куче“, която е в размер от 24 лв. на година, трябва да предостави на стопаните на животни подходящи условия в градската среда, за да , за да видят гражданите реално за какво плащат. Всеки собственик на куче има право на обособено място, където спокойно да разходи любимеца си, без постоянно да влиза в конфликт с другите граждани, с родителите с деца и т.н.

-Средствата от събраните такси „куче“ за какво се изразходват? Има ли отчетност и контрол върху тези пари, реално?

Обикновено в Столична община да се говори за отчетност клони към сферата на добрите пожелания, но по закон тези пари трябва да отиват точно за мероприятия, свързани с намаляване броя на бездомните кучета, част от които е и осигуряването на условия за отговорно отглеждане на домашните любимци. Проблемът е, че общината се прави на незаинтересована от събирането на таксите. Причините са много – дали е просто нефелност на общинските власти или пък просто тя не иска да разреши проблема с бездомните кучета и за това умишлено не упражнява никакъв контрол върху домашните. Това е, което всеки може да предположи, защото това бездействие изглежда целенасочено. Аз лично съм задавала многократно този въпрос, всеки път  при обсъждане на приходната част на общинския бюджет, последния път миналата седмица на сесията на общинския съвет.

В момента официално има само 6 хиляди регистрирани домашни кучета в цяла София. Според изследване на „Маркет линкс“ през 2009 година домашните кучета са 250 000. Тоест Столична община залага само 145 000 лв приход, вместо 6 милиона ( малко по-малко ще са като се извадят освободените от такса - кастрираните кучета, кучетата-водачи и др. )

-Самата наредба на общината гласи „всеки, който отглежда животно домашен любимец или се грижи за такъв, е длъжен да му осигурява необходимото пространство и движение“.Според Вас това не е ли парадокс?

Точно така. Всъщност общината прави зорлем хората закононарушители, като не им създава тези условия. Проблемът прилича на омагьосан кръг, защото собствениците са длъжни да си регистрират кучето и да го чипират, а поради липсата на работещ регистър те не виждат какво получават в замяна. Съвестният стопанин  си чипира кучето, но у него се създава чувството, че дава  едни 40 лв на празно, защото няма гаранция, че общината би могла да му помогне, ако си загуби животното. Няма предоставени съоръжения за разходка, няма съответните кошчета за изхвърляне на екскременти, нищо не се предоставя, абсолютно нищо. Именно заради това хората не се чувстват мотивирани.

-Столична община не би ли следвало да вземе някакви мерки и да осигури във всеки един жилищен комплекс такава площадка?

Би следвало, да. По отношение към кучетата сме изключително изостанали. Сравнена София дори с Бургас е много назад. Там тези оградени пространства за разходка ги има не от вчера, а от години.

В крайна сметка всичко е навързано -  общината не събира таксите, от което по мои изчисления пропуска около  5 млн. лв всяка година. С тези пари могат да се направят чудеса, както по отношение на бездомните, така и по отношение на домашните кучета, както в истинска европейска столица.  Няма отговор защо това не се прави. .

Вместо това, Мария Бояджийска, като зам-кмет по екологията, изисква пари от общинския бюджет за бездомните животни без да предоставя разчет за какво ще ги харчи.

Ако имаше точен регистър на домашните кучета, те ще могат да се контролират много по-добре, няма да бъде толкова лесно изоставянето на кучетата на улицата, което е сериозно нарушение по сегашния закон, но никой не го преследва.

Нарочно обществото се държи в такава патова ситуация, за да може кучетата да са нещо абсолютно безотчетно, нещо абсолютно безконтролно, да продължат да се създават конфликти между хората. И в този хаос някой да продължи да си прибира крупни суми за бездомните.

-Доброволците вършат много повече работа, а общината защо не ги подпомага?

Старата ми теза, че няма никакъв смисъл от съществуването на „Екоравновесие“, продължава да е актуална. Най-спокойно с помощта на доброволците, общината може да сключи договори с ветеринарни клиники в София и с помощта на публично-частно партньорство проблемът да се реши за няколко години. С 2, 5 млин, колкото е бюджетът на ОП „Екоравновесие„ за тази година, на цени на частни ветеринари могат да се кастрират 25 хиляди кучета, а те твърдят, че в София има с пъти по-малко и то вече почти 100% обработени.  Тогава следва логичният въпрос: За какво са им тези пари? И защо постоянно отблъскват безвъзмездната помощ на доброволците?

Аз отново ще  предложа преброяване на домашните кучета, съчетано с една разяснителна кампания за отговорно отглеждане на домашни любимци, като хората се запознаят и с това, че при кастрация на кучето си не дължат такса, при чипиране на животното първата година също не дължат такса.

В момента Българска агенция по безопасност на храните съвместно със Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) стартира кампания за ограничаване на изоставянето на кучета „Be his Hero“. Ако тази кампания не бъде подкрепена от общините и не бъде използвана веднъж за винаги за регистрация и контрол над отглеждането на кучета в града, тя ще се превърне в поредното харчене на едни пари за симулиране на дейност. Нещо повече, тази кампания ще се превърне в цинизъм, защото именно БАБХ е институцията , която трябва да преследва изоставянето на животни като жестокост към тях.

И пак ще повторя, за да се изисква от стопаните отговорно и незасягащо интересите на другите граждани отглеждане на домашните любимци, трябва да им бъде предоставена такава възможност. Собствениците на кучета не са априори престъпници, те са хора, които са отворили сърцата и дома си за други същества и възпитават децата си в грижа, любов и всеотдайност.

 

/33

Коментари 9

 • #9
  ФФФ -

  За каквото и да ви говори Марта Георгиева, да знаете, че става върос за пари. Значи закриваме Екоравновесие и даваме парите на частни фирми, те да се оправят с помиярите. Публично-частното партньорство у нас е синоним на брутален грабеж на общински и бюджетни пари. Освен това винаги ще се оставят 20-30% некастрирани, за да се размножават иначе бизнеса на бъдещите изпълните на обществената поръчка "кастрирай и върни" ще секне. Хубавичкия бизнес за 2,5 млн. на година (а сумите ще се удвоят за частните фирми, значи ще станат 5 млн.) ще отече. Прибавете и още милион за приюти. Ей тогава помярите по улиците ще останат завинаги, за десетилетия и векове. Ми тъй де, ако ги разкарат за една-две години после как ще се граби общинския бюджет?

 • #8
  Г.Г. -

  До #1#-То никой не е длъжен да се съобразява с кретени като теб ,амаа... Тъпак !!!

 • #7
  Петя Цветанова -

  Rig Style Безполезно е твоето съществуване и на всички свързани с твоето ДНК.И при хората има нужда от евтаназия/ТИ СИ ЖИВОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО/но никой не те евтанизира/за съжаление/.За да има толко бездомни животни е виновен човека и особено от малцинствата повече.

 • #6
  Соф -

  Rig - Ти си завършен Тъпанар!

 • #5
  ВЕНЕТА -

  Нищо не е създадено от Вселенските сили без причина."Душата е една и съща във всички живи същества,просто тялото е различно."-ХИПОКРАТ

 • #4
  Надежда Георгиева -

  Риг-чо, ти малоумен ли си, бе????? Кой си ти, бе , кретенино, дс се правиш на БОГ и да решаваш кой да живее и кой не????? Аз имам 3 деца и съм се нагледала на кретенски изцепки от майки и децата им по площадките, но също така омсм и кучета. Не ги водя в парка, но си плащам данъците и искам да получавам за парите си полагаемото ми се! А ти се засрами малко!!!

 • #3
  Тандърстрайк -

  Риг стайл, и аз имам въпрос кой си ти да наричаш бездомните животни БЕЗПОЛЕЗНИ и да решаваш "проблема" с ефтаназия?! Въобще защо си мислиш, че ти имаш по-голямо право да съществуваш на този свят от което и да било животно?! КОЙ РЕШАВА КОЕ ЖИВО СЪЩЕСТВО Е ПОЛЕЗНО И КОЕ БЕЗПОЛЕЗНО - явно само такива амеби, като теб, които еволюцията очевидно ги е подминала! Човека е човек, не защото е по-умен и по-силен от събратята си ЖИВОТНИТЕ, а защото е израснал на ниво РАЗБИРАНЕ И ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД ГРАНДИОЗНОТО "НЕЩО", НАРЕЧЕНО СЪЩЕСТВУВАНЕТО !ТОГАВА, Когато човека се Е научил да уважава ЖИВОТА ВЪВ ВСИЧКИТЕ МУ ФОРМИ, тогава е дошло състраданието като следствие на еволюцията в мисленето на аборигените! Следователно, ако ТИ не уважаваш живота на тези клети бездомници И с толкова ЛЕКА РЪКА БИ ГИ ИЗПРАТИЛ НА ОНЯ СВЯТ (с ефтаназия) САМО ЗАЩОТО ТИ "ПРЕЧАТ" с своето присъствие - това означава, че ти си иЗостанал в еволюционния си процес на развитие, което следователно те прави по-малко човек, отколкото ти си мислиш, че си! Казано по-просто, еволюцията означава следното изречение: "ЖИВЕЙ ЖИВОТА СИ БЕЗ ДА ПРЕЧИШ НА ДУГИТЕ ДА ЖИВЕЯТ СВОЯ" - това е еволюция!

 • #2
  Ходжа Хасан Тарзан Али Мърда -

  Rig Style длъжен си да се съобразяваш с кучкарите.И на мен не ми харесва да се съобразявам с малоумници като теб и майка ти! А майките,който изхождат малките си бъдещи идиотчета по градинки тях не ги виждате нали?Кой по-точно си ти ,че да казваш кое е ефективно и кое не.Явно си много запознат говори ми в цифри.Бедна държава сме били гледай ти.А депутатите да се угояват с трюфели и хайвер по полети до екзотични места.С това сигурно си ОК .Или си от тези ,който държат всичко в тази насока (кучета,приюти,кастрация) да остане мъгла за да можеш да се угоиш.Но не забравяй Коледа наближава.

 • #1
  Rig Style -

  Обществото не е длъжно да се съобразява с кучкарите, любимците им, навиците и изпражненията им. Отглеждането на куче в панелка противоречи на ЗЗЖ и на ЗВМД. Програмата "Кастрирай и върни" е неадекватна и доказано неефективна. Нека купчината организации изградят приюти със собствени средства а не да имат изисквания към общините. Кастрирай и върни не се прилага никъде, където няма бездомни кучета, може да се вземе опит от страни, решили този проблем с ефективни мерки. Прекалено бедна държава сме за да пилеем десетки милиони левове за угояване и обгрижване на безпризорни кучета. Цялата популация от бездомни безполезни животни произлиза точно от собствениците на кучета. Който няма куче няма как да възпроизвежда нежелано поколение. Прилагането на евтаназия в приютите ще реши проблема с непотърсени животни и ще осигури безопасността на гражданите. Необходимо е и въвеждане на забрана за отглеждането на опасни и агресивни породи кучета, както е в Европа. Поредните опити за извличане на пари от ситуацията с бездомните животни са плитки и прозрачни.

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове