Масфуф - сладък кускус от Тунис

Масфуф - сладък кускус от Тунис - картинка 1

Избрани рецепти от "Кухнята на Фиков"

Идеален за лятната жега арабски десерт.
Този мой вариант вероятно е  берберско-арабски брат на халвата, но хубавото е, че не се пържи. Липсата на тази обработка и присъщата пухкавост на кускуса го правят лек и приятен.
Много важно - кускус! Намерете марокански в някой арабски магазин, но ако няма, вземете и друг -  италиански примерно. Не купувайте онези макаронени топченца от супермаркетите. Не става с тях. Уверявам ви, заслужава си и в  компанията на топка сладолед - всяко залъче  е наслада за небцето. 
 
И така, ето и продуктите:
 
300 гр. кускус;
200 гр. фурми;
50 гр. стафиди;
50-70 гр. сурови бадеми или орехи /може и двете/;
6 с.л. зехтин; 
8 с.л. захар;
кората на един лимон;
1 ванилия;
 
Как го правя? 
 
В много ситен метален гевгир слагам кускуса, сипвам една супена лъжица зехтин и три лъжици вода и почвам да разбърквам през пръсти или с вилица.
През това време съм сложил в тенджера вода да заври,  ще я ползвам за готвене на пара. Ако имате уред за ориз, ползвайте него, като сложите кускуса в отделението за ориз. Като усетя, че целият кускус е горе долу еднакво влажен, го слагам с гевгира (уреда) на парата без да докосва врящата вода и го покривам с капак. 
След около 15 мин го отварям и през гевгира го заливам с гореща чаша вода, като ползвам микровълновата за загряването ѝ. Разбърквам внимателно и отново покривам с капака за още 15 мин. После пак повтарям действието с водата. И отново го покривам. Изключвам котлона, но оставям кускуса покрит на него.
Тези паузи по 15 мин. използвам за да почистя фурмите от костилките и ги нарежа на ситно. Ядките запичам леко на тиган, за да събудя аромата им и ги смилам в блендера.
Като изключа кускуса, подготвям захарен сироп от 3 с.л. захар, която леко карамелизирам и гася 1/2 ч.ч . вода. Изсипвам кускуса в купа и добавям стафидите, фурмите останалата захар, 2/3 от смлените ядки (останалите оставям за поръсване от горе), зехтина и настърганата кора лимон и ванилията.
Разбърквам всичко хубаво, докато още е горещ кускуса. Накрая добавям и сиропа, като разбърквам хубаво още веднъж. Изсипвам го в тавичка, като го притискам с лъжица или щпатула да стане равен и да поизлезе въздуха, но може да остане и така. Поръсвам по избор с смлени ядки, настърган тъмен шоколад, кокосови стърготини или го оставям натюр. 
Прибирам го в хладилник за 2-3 часа да се охлади.
Масфуф обаче може да се хапва и докато е топъл, естествено в по-хладни дни. Така че, вие си решавате. 
 
През лятото в компанията на топка сладолед е нещо фантастично! 

Източник: www.fikov.eu
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове