Масовият убиец от Казан се наричал Бог: Ще убия голямо количество биомаса

Масовият убиец от Казан се наричал Бог: Ще убия голямо количество биомаса - картинка 1

Илназ Галявиев е бивш възпитаник на гимназията

19-годишният младеж, който уби 9 души в училище в руския град Казан, и беше задържан от полицията, се е наричал "Бог" в мобилното приложение за чат "Телеграм" и в сутринта преди нападението е написал:

"Днес ще убия голямо количество биомаса".

Той се заканил още да се самоубие, но не го е направил - неясно дали защото е променил мнението си, или защото е бил заловен. Профилът му е блокиран след атаката, но руски медии успяха да свалят снимката, на която той е с маска с надпис "Бог".

Самият Илназ Галявиев е бивш възпитаник на гимназията.

Президентът на Татарстан Рустам Миниханов уточни, че той е застрелял 7 осмокласници (четири момчета и три момичета), 25-годишна учителка по английски език и друг служител на училището. При атаката бяха ранени 21 души, които са в болница. По данни на здравните власти сред тях има 18 деца, шест от които са в много тежко състояние.

"Огнестрелно оръжие е регистрирано на негово име. Други съучастници не бяха установени. Води се разследване", каза Миниханов, след като посети училището.

Руският депутат Александър Хинщайн каза в "Телеграм", че заподозреният е получил разрешителното си за оръжие преди по-малко от две седмици и че училището не е имало никаква охрана, а само паник бутон.

Една от възможните причини за атаката е отмъщение, но причината не е ясно. Преди няколко месеца Галявиев е изключен от местен колеж заради невзети изпити, след като от септември спрял да ходи на занятия. Твърди се, че е бил тих и спокоен студент, но в последните месеци сякаш "забил". Руски медии твърдят, че вярвал, че е Господ и се отказал от майка си и баща си. В други послания в социалната мрежа написал:

"Дойдох на този свят като човек, за да се отърва от всички вас!".

Любопитен факт е, че е роден на 11 септември 2001 година - денят на атентатите в САЩ.

След ареста той е заявил, че не съжалява за стореното. Кадри показват, че в ареста, той крещи и е агресивен. Казва на полицаите, че не е Бог и мрази всички, както и че не иска да му приписват психически проблеми.

За откритите в дома му и в училището две взривни устройство, казал, че се е научил да прави бомби в интернет.

На видео се вижда как ученици в черно-бели униформи бягат от сградата. На друг запис се виждат изпотрошени прозорци, от които излиза дим и се чуват изстрели.

Някои ученици са успели да избягат при атаката, но други са били приклещени вътре. В ужаса си част от тях се скочили през прозорците. Всички деца в крайна сметка са били евакуирани в намиращи се наблизо детски градини и са били прибрани от семействата си.

Властите незабавно затегнаха мерките за сигурност във всички училища в Казан. Градът е столица на република Татарстан и се намира на 700 км източно от Москва.

Властите обявиха утрешния ден за траурен и отмениха всички учебни занятия в Казан. Стрелбите в училища са относителна рядкост в Русия, но през последните години имаше няколко атаки, главно от ученици.

Руският президент Владимир Путин изрази съболезнования на семействата на жертвите и пожела бързо оздравяване на ранените. Семействата на загиналите ще получат по 1 милион рубли (около 13 500 долара), а всеки от ранените ще получи от 200 до 400 хиляди рубли (2700-5400 долара).

Прилика с подобни случаи

Днешната стрелба в училище в руския град Казан напомня за нападението през октомври 2018 г., когато гимназист уби 19 души и се самоуби в училище в Керч, град на украинския Кримски полуостров, който Русия анексира през 2014 г., съобщи Франс прес.

Руският президент Владимир Путин обвини тогава глобализацията за това масово убийство и допълни, че стрелбите в училища са явление, идващо от САЩ.

През ноември 2019 г. ученик бе убит и трима бяха ранени от свой съученик, който след това се самоуби. Трагедията се разрази в техникум в Благовешченск, малък град в руския Далечен изток, на границата с Китай.

Властите казват, че през последните години са осуетили десетки планове за атентати в училища, където в повечето случаи са замесени юноши.

През февруари службите за сигурност арестуваха двама младежи, родени през 2005 г., които са били активни в няколко интернет сайта, където са възхвалявали убийства и самоубийства. Според разследващите те са планирали да атакуват училище в Саратов на р. Волга.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове