Медицинските специалисти започват всекидневни протести

Медицинските специалисти започват всекидневни протести - картинка 1

Вчера изтече договорената с министър Ананиев 20-дневна отсрочка

Медицинските сестри започват днес всекидневни протести, след като стана ясно, че здравният министър Кирил Ананиев не може да удовлетвори исканията им за увеличение на заплатите и подобряване условията на труд в сектора.

Протестът им започна на 1 март. Тогава бе договорена 20-дневна отсрочка с Ананиев с цел решение как да се разпределят отпуснатите от правителството на общинските и областните болници 30 млн. лева, след което трябваше да се проведат нови преговори. Срокът изтече вчера, когато се проведе среща между двете страни. От нея представители на медицинските сестри излязоха с думите, че не са доволни от свършеното, не са сигурни дали МЗ ще изпълни ангажиментите си и подновяват протестите.

Обяснението на Ананиев за продължаващото недоволство бе, че медсестрите не са усетили отпускането на средствата, защото процедурата по усвояването на парите не е приключила и може би до 1 април те ще получат обещаното увеличение. Той е уверен, че е изпълнил ангажимента си към протестиращите.

Анализът на екипа му потвърдил сериозния недостиг на кадри в системата: у нас има средно по 420 сестри на 100 хил. души население, което ни отрежда предпоследно място в ЕС, където средното съотношение е 820 сестри на 100 хил. души.

От рано тази сутрин пред сградата на МЗ в центъра на София бяха събрани медицински сестри. Там ще има и палатков лагер. В страната демонстрациите им ще са пред лечебните заведения. В тях се включват медицински сестри, акушерки, лаборанти и рехабилитатори от над 40 града.

Те настояват за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата - поне две минимални работни заплати за страната или 1120 лв. Сред исканията им е още допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила и в зависимост от натовареността, както и почасово заплащане на нощния труд и допълнително възнаграждение за работа в спешно отделение.

В държавните болници средната основна заплата към 1 януари е 758 лв., а средната брутна - 1470 лв.; в тези с 50% и над 50% държавно участие в капитала средната основна заплата е 668 лв., а средната брутна - 1166 лв. В общинските средната основна е 668 лв., а средната брутна - 1040 лв.

Към 31 декември средната брутна заплата в страната е 1123 лв.

Съсловните организации този път подкрепиха исканията на здравните специалисти и призоваха за нов диалог.

Припомняме, че само национален синдикат "Защита" подкрепи протеста на 1 май. От организацията потвърдиха, че ангажираността им с каузата остава и дори призоваха синдикални членове от други отрасли да подкрепят медицинските специалисти, защото и пациентите с потърпевши от проблемите в системата на здравеопазването.

Подкрепа декларира и омбудсманът Мая Манолова.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове