Медии в Австралия: България изопачила позиция на посланик за Полфрийман

Медии в Австралия: България изопачила позиция на посланик за Полфрийман - картинка 1

Цитира се говорител на австралийското външно министерство, опровергаващо съобщение от родното Министерство на правосъдието

Говорител на министерството на външните работи на Австралия е обвинил българското правителство, че е изопачило точните думи, които временно управляващият мисията на държавата Джон Филп (базиран в Атина) е употребил по казуса с Джок Полфрийман по време на среща с министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Това съобщава австралийската информационна агенция "Abc.net.au". Информацията се разпространява и от други медии в страната.

 

Срещата на министър Кирилов с дипломата бе вчера в София - по настояване на австралийската страна. В съобщение от Министерството на правосъдието посланик Филп е цитиран с думите: 

„Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството“.

В резултат на това изявление агенцията в Австралия цитира самия Полфрийман, че ако изказването е вярно, то то е "голямо предателство". Той прекарва последните 20 дни в имиграционен център в София, въпреки че съгласно българското законодателство, той трябва да бъде освободен, твърди австралийската медия. 

 

Въпреки че е предсрочно освободен от затвора, поради крайно необичайната намеса българския главен прокурор, Полфрийман все още е задържан, твъдри още изданието.

Днес говорител на Министерството на външните работи и търговията на Австралия (DFAT) е обвинил България, че е представила погрешно споменатото на срещата между Кирилов и Филп.

"Г-н Филп изрично не използва думите, които е цитиран да използва", обявава говорителят, чието име не е споменато в публикацията. "Той (Джон Филп - б.р.)също изрази множество притеснения, включително е посочил риска натиск отвън да въздейства на резултата, което, както преди бе съобщено, сериозно би загрижило Австралия. Много важно е, че той е представил австралийските притеснения, че продължителното задържане на Полфрийман остава необяснимо и че, съгласно условното освобождаване, той трябва да бъде пуснат и да му бъде позволено да се завърне в Австралия". 

В изявлението от името на DFAT също се отбелязва, че Филп "е подчертал силната позиция на Австралия, която би била загрижена, ако фактори, различни от правните, влияят казуса на Полфрийман".

Медиите в Австралия разказват и как българската външна министърка Екатерина Захариева обяви в края на септември, че е отхвърлила молба на австралийската външна министърка Марис Пейн за формална среща по случая с Джок Полфрийман. Тогава двете са били на среща на ООН в Ню Йорк.

 

Цитираното днешно изявление на DFAT отразява изказването на сенаторката Пейн миналата седмица.

От Министерството на правосъдието в България за момента няма да коментират публикации в австралийки медии, заявиха оттам.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове