Медведев: Операцията в Сирия няма да е безкрайна

Медведев: Операцията в Сирия няма да е безкрайна - картинка 1

Ако Турция бе свалила съветски самолет по времето на СССР, би получила сериозен ответен удар

1/Русия решава в Сирия конкретна задача, бранейки националните си интереси, и не планира безкрайна операция в тази страна. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за сп. "Тайм", предаде ТАСС.

"Нямаме планове - и президентът го каза, мои колеги са го казвали и аз искам да кажа още веднъж - за такова безкрайно присъствие в Сирия",

подчерта Медведев. "Естествено бихме желали Сирия да се запази в предишните си граници като единна държава", уточни руският министър-председател.
Той предупреди, че НАТО не бива да започва сухопътна операция в Сирия, за да не стане конфликтът безкраен. "Никаква перманентна война (в Сирия) не трябва да има и Русия не би желала да участва в нищо подобно", каза руският държавник.

"Никъде не съм казвал, че е започнала нова студена война",

коментира той интерпретации на словото си на Мюнхенската конференция по сигурността в събота. "Говорих обаче, че решенията на НАТО тласкат към поява на нова студена война", отбеляза Медведев.

Според него, властите на балтийските страни усещат "фантомни болки" и използват антируска риторика с политически цели - сплашват гражданите си с уж агресивни планове, каквито имала Москва. Русия обаче "трябва да се развива, да насочва сили и пари в икономиката, затова не искаме никъде никаква конфронтация", увери той.

"Изобщо не бихме искали никаква конфронтация! Не ни трябва.

Нито в Балтика, нито в Турция, нито където и да било", заяви Медведев пред "Тайм".
Според руския премиер, ако Турция бе свалила съветски самолет по времето на СССР, би получила най-малкото сериозен ответен удар. А ответните действия на Русия след свалянето на нейния Су-24М през ноември потвърждават, че стремежът на Москва е да води миролюбива политика.
С атаката срещу руския самолет Турция "не се изложи сама, тя изложи целия Северноатлантически алианс" - "и това е много безотговорно", подчерта Дмитрий Медведев.

Ако Турция бе свалила съветски самолет по времето на СССР, то би получила като минимум сериозен ответен удар, заяви Медведев.

Ще кажа директно: "Ако нещо подобно /на инцидента с руския самолет Су-24, свален от Турция през ноември 2015 г./ се бе случило например в съветски времена, най-вероятно би започнал сериозен конфликт. Ако не, не дай боже, някаква сериозна война, то би бил нанесен ответен удар", заяви руският премиер в интервю за списание "Тайм". По неговото мнение приетите в Москва решения показват, че курсът на Русия в този смисъл е абсолютно миролюбив.

И независимо, че това бе явна провокация, когато руският самолет, дори и да е навлязъл за няколко секунди,

бе свален в пространството на Сирия, Русия по никакъв начин не отговори на това във военен смисъл, каза Медведев. 
Той припомни, че Руската федерация е била принудена да отговори с ограничаване на политическото и икономическо сътрудничество с Турция.

Руският премиер смята, че с нападението срещу руския самолет Су-24 Турция е изложила не само себе си,

но и целия Северноатлантически съюз. 
Това е много безотговорно, каза Медведев. В този план много неща зависят от решимостта на ръководството на НАТО да повлияе на най-загрижените членки на НАТО, които провокират конфликт с други страни. Това в края на краищата е въпрос на дисциплина в алианса. Ние прекрасно разбираме как свършват такива неща, отбеляза руският премиер.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове