Меган и Хари в унищожително интервю за расизма и безсърдечието в двореца

Меган и Хари в унищожително интервю за расизма и безсърдечието в двореца - картинка 1

Двамата очакват второто си дете и то ще е момиче

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл разказаха в двучасово интервю за расизма в кралското семейство и безсърдечието, с което са се сблъскали от първия момент, което довело цветнокожата американка до самоубийствени мисли. Двамата разкриха още, че второто им дете ще е момиче и че през 2018 г. са се венчали 3 дни по-рано от пищната церемония, която била организирана "за света".

Първите оценки на интервюто за Опра Уинфри, излъчено в праймтайма на CBS (телевизиите по Западния бряг на САЩ тепърва го показват), са, че то има унищожителен ефект за кралското семейство в Лондон.

А от разговора ще има още, защото Уинфри съобщи, че след няколко часа предстои специално предаване, в което ще покаже неизлъчвани части от интервюто. Тя спечели овации за професионалния начин, по който води разговора. Кристиан Аманпур, известната водеща от CNN, каза, че макар Опра Уинфри да не е разследваща журналистка, интервютата ѝ са подготвени "много методично и след задълбочени проверки".

Веднага се потвърдиха и очакванията, че то ще бъде възприето по различен начин от двете страни на Атлантика. За американците най-важни се оказаха разкритията за отношението към расата и обикновения произход на Маркъл. Много британци започнаха да обвиняват двамата още преди излъчването довечера във Великобритания, че младите проявяват грубо неуважение към Нейно Величество.

Един от най-ярките моменти в разговора бе, когато Маркъл заяви, че в кралското семейство имало притеснения за това с какъв цвят на кожата ще се роди синът им Арчи. Съпругът ѝ спомена за същото в "разговор, който никога няма да споделя" и че е бил шокиран и наранен от това, че никой в семейството му никога не е осъдил расисткия начин, по който пишат и говорят медиите за тях двамата.

Маркъл сподели, че психически изпаднала в тежка криза, потърсила помощ, но ѝ било отвърнато, че нищо не може да се направи, "защото ти не си платен служител на институцията".

"Когато молех за помощ, нищо и никога не беше сторено, така че трябваше да си намерим решение", продължи тя.

Хари каза, че се чувства предаден от баща си принц Чарлз и макар че винаги ще го обича, има много неща за оправяне в отношенията им. Той описа себе си, баща си и брат си принц Уилям като попаднали в капана на монархическата система. 

Меган и Хари в унищожително интервю за расизма и безсърдечието в двореца

© Reuters

"Меган и Хари обърнаха нагоре с краката наратива, създаден от най-тиражните британски вестници. Те разкриха ужасни проблеми вътре в двореца. Те описаха картина на безчувстнени хора, изгубили се в една безсърдечна институция", коментира Джони Даймънд, кореспондент на Би Би Си в Бъкингамския дворец.

"Това беше унищожително интервю. Но истинският удар по институцията е описанието от Хари на това, че брат му и баща му са пленени в капан и от разкритията на Меган, че на няколко пъти е търсила помощ в двореца и всеки път е била отблъсквана.

Не е ясно как ще отвърне дворецът. Много от разкритията са твърде лични, за да получат някаква реакция.

Що се отнася до вестниците, които двойката толкова ненавижда, ще променят ли тона си? Не е в тяхната природа. Още в неделя имаше страници, преливащи от жлъч срещу тях. Меган и Хари са се отказали от очакването някои от най-популярните издания да искат да ги чуят. Невероятно е да видят публикувано нещо, което би променило отношението им."

По-важни цитати от интервюто

Меган Маркъл за това, че Арчи не е получил титла принц:

"Те не искаха той да бъде принц или принцеса, без да знаят какъв ще бъде полът, което би се различавало от протокола, и (казаха), че няма да получи защита."

"В онези месеци, когато бях бременна ... ние заедно бяхме на разговор, в който ни бе казано, че няма да ви бъде осигурена сигурност, няма да ви бъде дадена титла, а също и опасения и разговори за това колко тъмна може да е кожата му, когато се роди."

Меган отказа да посочи кой е изразил тези опасения:

"Мисля, че това би било много вредно за тях. Това ми беше предадено от Хари, това бяха разговори, които семейството водеше с него."

Хари, попитан за въпроса, отвърна:

"Този разговор никога няма да споделя. Но беше конфузно. Бях малко шокиран."

"Това беше точно в началото, когато тя нямаше да получи охрана, когато членове на семейството ми предлагаха тя да продължи да се занимава с актьорско майсторство, защото няма достатъчно пари, за да плати за нея, и всички подобни неща. Имаше съвсем очевидни сигнали, преди дори да се оженим, че ще ни бъде наистина трудно."

Меган и Хари в унищожително интервю за расизма и безсърдечието в двореца

© Reuters

 Меган за самоубийствените мисли:

"Просто не исках повече да съм жива. И това беше много ясна и истинска и плашеща постоянна мисъл. И си спомням как той (Хари) просто ме люлееше в прегръдката си и се грижеше за мен."

Тя каза, че е отишла при високопоставени хора в институцията, за да поиска помощ.

"Обърнах се към институцията и казах, че трябва да отида някъде, за да получа помощ ... И ми отвърнаха, че не могат, че няма да е добре за институцията."

"Спомням си този разговор все едно беше вчера, защото те казаха, че ми съчувстват, защото виждат колко е лошо, "но няма какво да направим, за да ви защитим, защото не сте платен служител на институцията."

"Това не беше нещо, за което съм избирала да направя или да не направя. Това бяха имейли и молби за помощ, като се казваше много конкретно, че съм разтревожена за психичното си състояние."

Запитана дали е искала да се нарани или е имала мисли за самоубийство, докато бе бременна с първото си дете, тя каза:

"Да. Това беше много, много ясно ... и много страшно."

Хари, попитан дали е казал на семейството си за плановете си да се оттегли от кралските си роли и за история във вестник, че те са държали кралицата в неведение за решението си:

"Никога не съм държал баба си в неведение, прекалено много я уважавам."

Запитан откъде идва историята, той каза:

"Бих рискувал да предположа, че вероятно е можело източникът да е от институцията."

"Имах три разговора с баба ми и два разговора с баща ми, преди да спре да приема обажданията ми. И тогава той каза, можете ли да представите всичко това писмено, какви са плановете ви?"

Меган и Хари в унищожително интервю за расизма и безсърдечието в двореца

© Reuters

Запитан защо принц Чарлз е спрял да се обажда:

"В този момент поех нещата в свои ръце, беше като "Аз трябва да направя това за семейството си". Това не е изненада за никого. Наистина е тъжно, че се стигна до този момент, но трябваше да направя нещо за собственото ми психично здраве, за доброто на съпругата ми и за Арчи."

Хари, относно медийното поведение, напомнящо на това, с което майка му принцеса Даяна се е сблъсквала преди смъртта си в автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г.:

"Най-голямото ми притеснение беше историята да се повтори и това съм го казвал много пъти съвсем публично. И това, което виждах, беше историята да се повтаря, но вероятно по определено далеч по-опасен начин, защото сега се добавят расата и социалните медии и когато говоря за "повтаряща се история", имам предвид майка си."

Хари, попитан какво би казала майка му за решението му да се оттегли от кралската си роля:

"Мисля, че тя би била много ядосана от това как се получи и би била много натъжнена. Но в крайна сметка всичко, което тя някога е искала, е да бъдем щастливи."

Меган и Хари в унищожително интервю за расизма и безсърдечието в двореца

© Reuters

Меган, попитана дали си е мълчала или е била принуждавана да мълчи:

"Последното. На всеки от моя свят беше дадена много ясна директива от момента, в който светът научи, че Хари и аз се срещаме, да отвръща с "Без коментар".

Меган за това дали вярва, че е защитена от кралската институция:

"Едва след като се оженихме и всичко започна наистина да се влошава, разбрах, че не само не съм защитена, но и че са готови да излъжат, за да защитят други членове на семейството. Но те не искаха да кажат истината, за да защитят мен и съпруга ми."

Запитана дали не е била подкрепена от хора с власт, тя каза:

"Има го семейството и има хора, които ръководят институцията, това са две отделни неща и е важно да можем да ги разделим, защото кралицата например винаги се е отнасяла прекрасно с мен."

Хари, попитан дали щеше да се оттегли от кралското семейство, ако не беше Меган:

"Отговорът на въпроса ви е "не" ... Не бих могъл, защото самият аз бях в капана.

Бях в капан, но не знаех, че съм в капан. Както и останалата част от семейството ми, баща ми и брат ми, те са в капан. Не успяват да се измъкнат и силно им съчувствам за това.

Много е коварна средата, в която много от тях са блокирани. Нямаше към кого да се обърна.

Що се отнася до семейството, те имат този манталитет на: "Това е положението, така трябва да бъде, не можете да го промените, всички сме го преживели.

Това, което беше различно за мен, беше расовият елемент, защото сега не ставаше дума просто за нея. Беше за това, което тя представляваше."

Меган и Хари в унищожително интервю за расизма и безсърдечието в двореца

© Reuters

Меган за това дали очаква реакция от двореца:

"Няма да живея живота си в страх."

"Не знам как биха могли да очакват след цялото това време ние все още просто да си мълчим, ако Фирмата (кралското семейство) играе активна роля в поддържането на лъжи за нас."

Хари за кралското семейство, което не проговори за расистките статии, написани за Меган:

"Най-тъжното, предполагам, беше, че над 70 членове на парламента, жени депутатки, ... излязоха и осъдиха колониалните нюанси на статии и заглавия, написани за Меган, но никой от моето семейство никога не е казвал нищо през тези три години."

"Това боли, но аз също съм наясно с позицията на семейството ми и колко са уплашени от това таблоидите да се нахвърлят върху тях."

 

 

Меган и Хари в унищожително интервю за расизма и безсърдечието в двореца

© Reuters

 

 

Хари, попитан за връзката му с по-големия брат принц Уилям:

 

"Много ще продължи да се говори за това ... както съм казвал и преди, знаете ли, обичам Уилям изцяло, той ми е брат, заедно сме преминали през ада и имаме споделен опит. Но ние се движим по различни пътеки."

 

"Времето лекува всички неща, надяваме се."

 

Меган за тайната сватба на двойката преди официалната им церемония през май 2018 г.:

 

"Знаете ли, три дни преди нашата сватба се оженихме - никой не знае това."

 

"Само двамата в нашия заден двор с архиепископа на Кентърбъри."

 

Хари, попитан дали Меган по някакъв начин го е спасила от капана на кралския живот:

 

"Без съмнение, имаше и други сили във всичко това, мисля, през целия този процес. Така че, да, няма съмнение, тя ме спаси."

 

Меган по обвиненията, че е манипулирала цялата ситуация:

 

"Можете ли да си представите колко малко смисъл има в подобно нещо? Напуснах кариерата си, живота си, оставих всичко, защото го обичам, и нашият план беше да направим това завинаги."

 

 

Меган и Хари в унищожително интервю за расизма и безсърдечието в двореца

© Reuters

 

 

Меган за сватбения си ден:

 

"Това беше като да живееш извън тялото си... Мисля, че и двамата бяхме наясно, дори преди това, че не беше нашият ден, това беше денят, който беше планиран за света."

 

Меган за това, че се е оженила за кралското семейство:

 

"Ще кажа, че отидох в него наивно, защото израснах, без да знам много за кралското семейство. Не разбирах напълно каква е работата."

 

 

Меган и Хари в унищожително интервю за расизма и безсърдечието в двореца
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове