Mercedes демонстрира първият безпилотен автобус

Mercedes демонстрира първият безпилотен автобус - картинка 1

Future bus успя да измине 20 километра, без намесата на шофьор, като засече и избегне всички препятствия по пътя

Германската автомобилен гигант Mercedes-Benz показа как ще изглежда градския транспорт в близко бъдеще. Той ще е автономен, така че няма да е нужен шофьор. Именно за това се очаква той да е много по-безопасен, надежден и точен, предава economic.bg.

Компанията вече демонстрира новото возило по улиците на холандската столица Амстердам, където бе направена първата демонстрационна обиколка.

За да бъдат покрити настоящите законови изисквания за безопасност, зад волана е имало шофьор, който обаче не се е намесвал в управлението на автобуса.

Автобусът носи името Future Bus и разполага с технологиите, които Mercedes-Benz представи за първи път преди 2 години с камиона Future Truck 2025. Системата за автономно управление е адаптирана за използване в градска среда и може да управлява сама машината при скорост до 70 км в час. Future Bus е с шестцилиндров редови дизелов двигател Mercedes-Benz OM 936 с мощност 300 к.с.

В Амстердам автобусът е преминал безпроблемно 20 км, като се е справил с всички препятствия по маршрута - светофари, тунели, трафик, изпреварвания. Той е спирал самостоятелно на всяка от спирките, като е отварял и затварял вратите за пасажерите.

Автобусът е оборудван с радари и камери, които засичат обекти на близко и далечно разстояние. В него е вградена и безжична система за комуникация с градската инфраструктура, благодарение на която автобусът разполага с информация за сигналите на светофарите. Така той може да предвижда "зелена вълна", спомагайки за намаляване на задръстванията.

Все още обаче не се знае кога новите автономни автобуси ще сменят сегашните превозни средства по градските улици.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове