Меркел иска следващият шеф на ЕК да е германец

Меркел иска следващият шеф на ЕК да е германец - картинка 1

Канцлерът на Германия Ангела Меркел иска следващият председател на Европейската комисия да е германец, съобщава местна медия, цитирана от АФП.Според агенцията Берлин очевидно е оттеглил искането си Европейската централна банка (ЕЦБ) да се поеме от германец."Най-важният приоритет за Меркел повече…

Канцлерът на Германия Ангела Меркел иска следващият председател на Европейската комисия да е германец, съобщава местна медия, цитирана от АФП.

Според агенцията Берлин очевидно е оттеглил искането си Европейската централна банка (ЕЦБ) да се поеме от германец.

"Най-важният приоритет за Меркел повече не е ЕЦБ, а Европейската комисия", пише бизнес всекидневникът "Ханделсблат".

Изданието отбелязва, че германският лидер разглежда Комисията като повече политически уместна в сравнение със същата роля в ЕЦБ.

Кандидатът за централната банка е настоящият директор на "Бундесбанк" Йенс Вайдман. Смята се, че той е намалил шансовете си за топ поста с многократните си критики по адрес на ЕЦБ. Той е отявлен критик на сегашния шеф на банката Марио Драги заради валутната политика при разрешаването на икономическите кризи в Южна Европа.

Няколко ключови поста в евроинституциите ще останат вакантни през 2019 г.,включително и позицията на председател на Европейската комисия, която се заема от Жан-Клод Юнкер.

През последните седмици името на главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние се спряга за поста на ЕК.

"Ханделсблат" пише още, че Берлин разглежда няколко кандидатури, включително на икономическия министър Петер Алтмайер и на военния министър Урсула фон дер Лайен.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове