Меркел: Всеки човек има право да реши къде да потърси убежище

Меркел: Всеки човек има право да реши къде да потърси убежище - картинка 1

24 хиляди мигранти са блокирани на границата между Гърция и Македония

Снимка: AP

Според германския канцлер не е прекалено да се иска от Европа да приюти 1 милион сирийски бежанци

9/Всеки бежанец има право да определи в коя страна иска да отиде, заяви германският канцлер Ангела Меркел на среща с хърватския премиер Тихомир Орешкович вчера.

Според нея кадрите с разпръсквани мигранти в опит да достигнат до Западна Европа през Балканите показват неотложната нужда заплануваната за следващия понеделник среща на върха на ЕС да вземе решение за справяне с мигрантската криза.

Тя добави, че е в постоянен контакт с гръцкия премиер: "Трябва да се справим с трудната ситуация в Гърция и да се върнем към Шенгенската система възможно най-скоро”.

На 7 март ЕС и Турция ще проведат среща на върха с фокус разрешаване на мигрантската криза.

Вчера македонската полицията се наложи да използва сълзотворен газ срещу мигранти на границата с Гърция. Няколко държави по балканския мигрантски коридор наложиха ограничения по границите си за някои мигранти.Заради затягането на контрола само на гръцко-македонската граница в момента чакат 24 хиляди търсещи убежище.

Ангела Меркел отново защити позицията си, че не е прекалено да се иска от Европа да приюти 1 млн. сирийски бежанци. Тя посочи, че в Ливан, който има население от 5 млн. души има над 1,5 млн. бежанци, в Турция, която има 70 млн. население има 2,5 млн. бежанци, докато в държавите от Европейския континент имат 500 млн. население и са дали убежище едва на 1 млн. сирийски граждани. Затова според Меркел Европейският съюз трябва да създаде легална миграция, да договори квоти и да пресече нелегалното пресичане на границите.


Въпреки че по-голямата част от имигрантите идват в Европа през Гърция, Италия и Балканите, повечето от тях искат да продължат на север към по-богатите страни, които имат сравнително толерантна политика към чужденците като Германия и Швеция. Според правилата на съюза имигрантите би трябвало да се регистрират в страната, където са пристигнали първо, но на практика повечето от тях се страхуват, че така няма да достигнат крайната си цел и подават документи за убежище едва, когато достигнат до крайната си точка. Това обаче засилва аргументите на противниците на мигрантите, които подчертават, че повечето от тях не са бежанци, а икономически имигранти, които просто искат да се установят в държави с по-високо качество на живот.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове