Меркурий ще премине между Земята и Слънцето за първи път от 10 години

Меркурий ще премине между Земята и Слънцето за първи път от 10 години - картинка 1

Не се опитвайте да наблюдавате явлението без оптичен филтър, опасно е!

За пръв път от 10 години планетата Меркурий ще мине между Земята и Слънцето. Астрономическото явление може да се наблюдава частично и у нас днес, в късния следобед.

При преминаването пред слънчевия диск, най-малката планета в Слънчевата система се вижда като малка точка на фона на звездата.

Опитите да бъде наблюдавана с телескоп или бинокъл без филтър са опасни за здравето.

С подходящата апаратура цялото преминаване може да се види от Западна Европа и атлантическото крайбрежие на Северна и Южна Америка. Въпреки че се завърта около слънцето само за 88 дни, Меркурий рядко преминава между Земята и нашата звезда. Орбитата на малката планета е силно наклонена спрямо тази на Земята и явлението се наблюдава 13 или 14 пъти на всеки 100 години.

Последното преминаване на Меркурий между Слънцето и Земята е било на 8 ноември 2006 г. То е документирано от няколко телескопа, насочени към нашата звезда. Това са първите секунди на преминаването, заснети от Solar Optical Telescope (SOT) на спътника Хиноде (Hinode - японско-американско-британски космически проект за изучаване на Слънцето):

/10

Facebook Коментари

Коментирай

След изборте на 2 октомври 2022г. 48 НС ще успее ли да излъчи редовно правителство?

Да, но за няколко месеца само.

38.89%

Не.

33.33%

Да.

16.67%

Рано е да се каже.

5.56%

И следващият, 49-ти парлемент също няма да успее.

5.56%

Блогове