Местан ще се бори за президент

Местан ще се бори за президент - картинка 1

Днес бившият лидер на ДПС учредява партия ДОСТ

Около 1200 делегати ще се съберат днес в НДК за учредяването на партията на отцепниците от ДПС начело с Лютви Местан "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ, или приятел от турски). Очакват се и дипломати и гости от чужбина, освен представители на изселнически организации в Турция, които ще са и сред учредителите на новата формация, информира „Дневник“.

Очакват се гости от страната и чужбина, стотици пристигнаха от Истанбул, Бурса и Измир, сред тях и легендата в щангите Наим Сюлейманоглу, който снощи бе на среща на делегатите на ДОСТ в Кърджали, информира „OffNews”.

Форумът днeс ще избере и ръководство на партията, чието име в превод от турски означава "приятел". Преди създаването на ДОСТ Местан направи официална визита в Турция и се срещна с премиера Ахмет Давутоглу, както и с лидера на най-голямата опозиционна партия в страната Републиканската народна партия (РНП), Кемал Кълъчдароглу. С него - преди Местан, се срещна и новото временно ръководство на ДПС.

Според неофициална информация се очаква на форума днес Лютви Местан да обяви дали ще се кандидатира за президент на предстоящия вот наесен, като стане първият български турчин, посмял да се прицели в този пост.

До учредяването на новата партия се стигна, след като на Бъдни вечер 2015 г. Местан беше изключен от ДПС и последван тримата депутати - Шабанали Мехмед, Айдоан Али и Хюсеин Хафъзов. Те обявиха, че си тръгват от движението и стават "независими".

В аванс бившият лидер на ДПС Лютви Местaн разказа, че в устава на ДОСТ ще се въведат два принципно нови момента. Първият е, че лидерите ще имат право на не повече от два последователни мандата и вторият - нито едно решение на новата партия няма да се взема без дебат.

Седмица преди учредяването Местан и представители на Инициативния комитет посетиха Анкара, където разговаряха с турския премиер Ахмед Давутоглу, съобщиха от пресцентъра на инциативния комитет. Пред Давутоглу Местан промотира формацията си и анализирал събитията, породили необходимостта от учредяването на новата политическа формация ДОСТ. Местан отбелязал и необходимостта от стратегическо партньорство между България и Турция. Подчертал, че ДОСТ ще даде своя принос в това отношение.

/34

Коментари 1

  • #1
    Ивелина Стоянова -

    Тук нямам думи.Lol!

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове