Местан: За ДПС започна обратното броене

Местан: За ДПС започна обратното броене - картинка 1
Снимка: БГНЕС

Бившият лидер на движението основа новата си партия ДОСТ

8/ ДОСТ вече е регистрирана в сърцата на хиляди български граждани и няма сила, която да я спре. Това заяви Лютви Местан по време на учредителното събрание на партия ДОСТ, предаде агенция БГНЕС. Според Местан в демократична държава не може да се преследват политически различните и репресията да се крие зад евентуални антиконституционни действия за ограничаване на свободата, зад мита за националния предател и мита за протурската партия.

„ДОСТ ще бъде радикална, натовска и евросъюзническа партия.

Ако в нечий ум се върти безумната идея да потърси измислени основания за нерегистрирането на ДОСТ нека да знае, че с присъствието си в тази зала днес всички вие казвате най-важното - ДОСТ вече е регистрирана в сърцата на хиляди български граждани и няма сила, която да я спре”, обяви Местан.

Той заяви, че

Доган е решил да сведе пронатовската му позиция до протурска

и е внушил съмнения за политика на 5-а или 6-а колона. Така, според Местан, почетният лидер на ДПС е обслужил проруските настроения в българското общество. „Той се отрече от верния път, по който ДПС се движеше при моето председателство - пътят на автентичния евроаатлантизъм”, изтъкна Местан. Той заяви, че

Красимир Каракачанов, Георги Първанов и Божидар Димитров, който неотдавна възкликнал: „Аз съм Доган, аз съм Пеевски”, са адвокати на ДПС.

Според Лютви Местан, обаче избирателите казват: „Аз не съм Божидар Димитров”. „Избирателят няма общо с крайните националисти, той е евроатлантик по същността и природата си. Той знае, че НАТО не е декларация или абстракция. В ДПС осъзнаха грешката си и видяхте как побързаха да подменят мотива за отстраняването на председателя - бил авторитарен.

Вече избягват да говорят за декларацията, тъй като съзнават, че така губят избирателите”, посочи Местан. Той бил убеден, че е възможно

още на следващата си конференция ДПС „да направят поредния завой и отново да се правят на евроатлантици. Номерът няма да мине, защото маските паднаха окончателно.

ДПС е изчерпана като модел и за тази партия започва обратното броене”, каза Местан. „Затова всички ние - хора от различни поколения, повярвали някога в идеалистичната кауза на правата и свободите, зад чието знаме се представяше някога ДПС, сме се събрали да поставим основите на истинска, автентична, либерална партия на България в името на огромна скъпоценна, демократична и патриотична кауза.

Каузата ни е патриотична, защото за разлика от компрометирания патриотизъм на националпопулизма и отрицанието на различните, ние сме патриоти на гражданската либерална демокрация, която не изключва, а включва”, убедено заяви Местан. Той поясни, че затова бъдещата партия ще разчита не само на гласовете на разочарованите от ДПС, но и на гласовете на всички останали български граждани - етнически българи, турци, роми, евреи, арменци, за които

етнорелигиозното различие не е риск за националната сигурност, а е богатството на България.

„ДОСТ ще обединява, няма да противопоставя българските граждани. В основата на нашата идея е идеята за реална, а не фиктивна правова държава. Това означава България на конституцията и законите, а не на задкулисието и олигархията, България на истински свободното слово, а не на медийните бухалки. България не на страха за утрешния ден, а България на достойнството”, подчерта Лютви Местан.

Ключовите думи, каза той, които изразяват ценностната опора на разбирането ни за гражданския либерален патриотизъм са

думите - отговорност, свобода и толерантност. „Думи и ценности, от които на 17 декември миналата година Ахмед Доган се отрече,

обявявайки ги за изпразнени от съдържание. „Визионерската” реч прокара категорична разделителна линия. В политиката трябва отговорност за свободата на всеки български гражданин и за толерантност към всички с различни имена, вяра и майчин език, но с еднакво право да живеем в условия на демокрация - безусловно. Как ви звучат думите на Доган от 17 декември, че, ако трябва Русия силово ще намери мястото си като световен полюс, запита Местан и добави:

„Кого ли е виждал в огледалото Ахмед Доган, произнасяйки тези думи”.

„За нас изборът, пред който сме изправени, никога не е формулиран като избор между Турция и Русия. Това винаги е бил и ще бъде избор да бъдем реален съюзник и стожер на евроатлантическата демокрация срещу беззаконието и произвола. Преди близо 30 години беше много по-трудно и страшно. Днес е не по-малко трудно. Трябва да защитим каузата и разбирането си за гражданска демокрация, да скъсаме с олигархията и задкулисието и да се върнем към прозрачни политически отношения. Нека бъдем истински демократи за отговорността, свободата и толерантността”, призова съмишлениците си Местан.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове