Мигрантите, от които Великобритания се оплакваше, поддържат половината здравна система

Мигрантите, от които Великобритания се оплакваше, поддържат половината здравна система - картинка 1

44% от медиците в страната са чернокожи, азиатци или от малцинства. При медицинските сестри и акушерките това е всяка пета, а в някои райони на Лондон - 4 от 10

Амгед ел Хаурани е мислел, че има грип, че е уморен, че е недоспал и докато го приемат в болницата със задух, вече е било прекалено късно. 55-годишният лекар, специализирал в лечението на уши, нос, гърло, не е знаел, че е заразен с коронавируса.

Ел Хаурани е вторият лекар, починал от COVID-19. Първият, също като него, е бил от судански произход - д-р Адил ел Таяр, специалист по трансплантации, който обаче е работил като доброволец в борбата с новата болест, разказва в. "Гардиън". Две от четирите му деца също са лекари.

И двамата са били надарени, но не са били изключения, пише вестникът - те са част от лекарите във Великобритания, които са родени в чужбина или са деца на имигранти. През 70-те и 80-те Ел Хаурани и братята и сестрите му са израснали в страна, настроена враждебно към имигрантите. Тридесет години по-късно тя е по-шарена, но антипатията вече се вербализира от политиците, настояващи, че имигрантите източват здравната система.

44% от медиците в страната са чернокожи, азиатци или от малцинства. При медицинските сестри и акушерките това е всяка пета, а в някои райони на Лондон - 4 от 10. При това не е лесно да започнат работа в тази сфера - те трябва да преминат през сложните правила на вътрешното министерство, да обновяват скъпи работни визи, често обвързани с работни места, които пък зависят от ограниченията на бюджета. Една слаба брънка във веригата и страната губи крайно необходим медик.

 

Всичко, което трябва да знаете за:

Сега правителството реши, че автоматично и безплатно ще удължи с една година визите на сестрите, лекарите, парамедиците и други работещи в сферата. Много от тях обаче ще продължат да плащат надценки, ако им се наложи да ползват услугите на здравната система, в която самите те работят, и които се повишиха през октомври.

 

Здравният министър Мат Хенкок аргументира това решение отпреди няколко месеца с думите: "Това е Националната здравна служба, а не интернационалната здравна служба." А тази седмица поздрави служителите ѝ, които "са дошли в страната, за да донесат промяна".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове