Михаил Миков се обяви срещу предсрочни избори

Михаил Миков се обяви срещу предсрочни избори - картинка 1

Според него няма алтернативна платформа, а социолозите прогнозират най-много гласове за ГЕРБ

Михаил Миков, бивши лидер на БСП и настоящ член на националния съвет на партията, се обяви срещу скорошен парламентарен вот. 

"Зимата на 2021 г., рецесията, безработицата, натискът върху труда – всичко това ще се отрази на политическия живот. Лично смятам, че предсрочни избори не са необходими към този момент. 7 месеца преди изборите в страната има криза. Върховете не могат, низините не искат и площадите го показват. Възможните варианти са два – предсрочен вот или довършване на мандата. Но няма ясен отговор на въпроса какво следва", заяви той днес пред БНТ.

Миков е сред вътрешните опозиционери на Корнелия Нинова. Повечето от опонентите на лидера обаче смятат, че предсрочни избори следва да има. Такава е позицията и на самата Нинова. 

"Очевидно е – има изчерпване на ГЕРБ. Очевидно е и обаче, че социологическите изследвания сочат, че те водят. Няма политическа платформа, която да отговори на исканията на хората. БСП има претенция, но на площадите не се веят червени знамена", коментира още той. По думите му, неминуемият спад на доверие в ГЕРБ ще доведе до шарен парламент: "Гласовете на ГЕРБ ще отидат не към политическа алтернатива вляво, а към реанимиране на малки образувания - партията на Христо Иванов, Атанас Атанасов. Фрагментацията ще се допълни от Слави Трифонов, Мая Манолова, може би. Това ще постави страната в едно тежко състояние. Възможно е отново да се заговори за президентска република и мажоритарни мандати".

Нинова обаче е непоколебима.

"Уплашени за себе си, управляващите заплашват, че ако правителството падне, ще стане катастрофа. То самото правителство е катастрофа. Падането му е път към стабилност и развитие. Борисов твърди, че управлението му трябва да остане, за да дойдат пари от Европа. Парите за България ще дойдат така или иначе. Важното е къде ще отидатъ- в народа или в шкафчето му", заяви тя в Правец, където е на партийна конференция.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове