Михо Михов: За мен не е ясно кой ще командва армията по границата

Михо Михов: За мен не е ясно кой ще командва армията по границата - картинка 1

Войник не трябва да ходи никъде без оръжието си, иначе защо е войник?

1/За мен не е ясно кой ще командва въоръжените сили при охраната на границата. Това коментира пред журналисти председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов.


Той каза, че в акта на Министерския съвет, с който се взима решението за участие на армията в охраната на границата,

трябва да се посочат не само ресурсите, но и координацията и взаимодействието. Според Михов най-добрата координация е субординацията, да се знае кой по веригата отговаря.
Михов изрази безпокойство, че въоръжените сили в момента изпитват остър недостиг не само от въоръжение, а и от подготовка и от пълен комплект на личен състав войници, сержанти и офицери. По думите му въоръжените сили са неокомплектовани с малко повече от една бригада. 

Явно е, че батальоните, които са по границата в района на Ямбол, Хасково и Благоевград,

би следвало да бъдат срочно попълнени, и то с подготвени военнослужещи, каза Михо Михов и коментира, че задачата на министъра на отбраната няма да бъде лека.
Той изрази надежда, че след приемането на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, съответните инструкции и наредби вече са изготвени.
Според Михов не по-малко от десет дни ще бъдат необходими на МВР и Министерството на отбраната да съгласуват всички въпроси по взаимодействието по границата.


На въпрос дали ще бъдат въоръжени военнослужещите, които ще участват в охраната на държавната граница,

Михов каза: "Аз не съм сега на служба и ако ме питате като бивш началник на Генералния щаб, мисля си, че войник не трябва да ходи никъде без оръжието си, иначе защо е войник." Той посочи, че според приетите текстове в закона министърът на отбраната ще определя правила за използване на сила при изпълнението на задачите по предложение на началника на отбраната.

Източник: БТА

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове