Мина ветото на президента върху затвора за "нерегламентиран превоз", ГЕРБ не събра 121 гласа

Мина ветото на президента върху затвора за "нерегламентиран превоз", ГЕРБ не събра 121 гласа - картинка 1

"Патриотите" помогнаха промените в НК да отпаднат като гласуваха "въздържал се"

ГЕРБ не събра нужните 121 гласа, за да преодолее поредното вето, наложено от президента Румен Радев. Държавният глава върна за ново разглеждане прокараните по "другия начин" промени в Наказателния кодекс, които криминализираха т.нар. "нерегламентиран превоз". Текстовете бяха приети чрез преходните и заключителните разпоредби на Кодекса за търговското корабоплаване в края на октомври.

Те предвиждаха от 2 до 5 години лишаване от свобода и отнемане на моторното превозно средство в полза на държавата на всеки, който извършва обществен превоз на пътници без регистрация, разрешение и лиценз. Когато деянието е извършено от две или повече лица или чрез фалшив документ, наказанието бе от 5 до 10 години затвор или санкция от 5 до 15 хил. лева, като съдът можеше да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Това обаче няма да влезе в сила засега.

 

Само депутатите от ГЕРБ гласуваха "против" ветото и "за" потвърждаване на промените в НК. Но техните 93 гласа не стигнаха. БСП, очаквано, подкрепи мотивите на държавния глава с 61 гласа. Депутати от коалиционния партньор във властта обаче - "Обединени патриоти", дадоха вот "въздържал се" - 10 гласа. Същото направиха и 7 представители на "Воля" и 6-има от независимите. С което на практика направиха невъзможно събирането на 121 гласа за отхвърляне на ветото. ДПС не участва в гласуването.

 

Това бе вторият опит на ГЕРБ да прокара спорните промени. Първият беше в началото на годината, тогава имаше и заплахи за протести от страна на автомобилните презозвачи. И още тогава имаше подозрения, че въпросните поправки са лобистки и в полза на превозвачите - защото именно спирането на т.нар. нерегламентирани превози бе едно от исканията за планирания протест. Този първи законопроект така и не бе гласуван. За да се стигне до промяната чрез нямащия нищо общо с материята Кодекс за търговското корабоплаване.

Едно от тълкуванията на предложенията на ГЕРБ бе, че се прави опит да се въведе наказателна отговорност дори върху т.нар. "споделено пътуване". Вносителите отричаха.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове