Министър Ангелкова засилва туризма с Италия

За 2015 г. у нас в хотели са спали 68 хиляди гости от Ботуша. Спали, не почивали...

8/ Ден след приключването на най-голямата в света туристическа борса ITB в Берлин, за нашенския резил на която No-comment писа, от ресорното ведомство съобщават, че министърът на туризма Николина Ангелкова открива днес (14 март) форум за туризъм Италия-България, който се провежда в Рим. „Визитата в Италия е по покана на министъра на културните ценности и туризма на страната Дарио Франческини.

Организатори на бизнес срещата са сдружението на италианското предприемачество у нас „Конфиндустрия България“ и „Конфиндустрия алберги Италия“. В дискусиите ще участват представители на 5 бизнес корпорации и близо 20 туристически и транспортни компании, пред които министър Ангелкова ще представи потенциала на България като целогодишна туристическа дестинация" – се казва в информацията.

Бърза справка в данните на Националния статистически институт (НСИ) показва, че

за 2015 година в България в хотели с над 10 легла поне една нощувка са имали 68 хиляди италианци,

като средната продължителност на престоя е била 2,4 нощувки. Тоест за почивка и дума не може да става. За сравнение, официално отседналите на хотел руски гости в България, възлизащи на 185 хиляди за 2015 година (също отседнали в хотели с над 10 стаи), са останали у нас за 7,5 дни. Това вече се нарича ваканция.

Справката за италианския туристически интерес към нас от 2008 година досега показва, че той остава почти константен, като разликите през годините варират в рамките на 3-4 хиляди души.

По данни на Световната банка,

през 2013 г. България е посетена от почти 7 млн. туристи, а Италия от 48 млн.

Изходящите туристи от Италия през същата година, според информацията на официалната италианска статистика, са 28 млн. човека. Прогнозата за 2016 година е ръст с около 3 на сто.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове