Министър Ангелов: Ваксинационният план не е пред провал. Върви се към четвърта фаза

Министър Ангелов: Ваксинационният план не е пред провал. Върви се към четвърта фаза - картинка 1

Заболеваемостта расте, но не експоненциално, натиск върху болниците няма. 14 области вече са в червената зона

Националният ваксинационен щаб ще предложи да се премине към четвърта фаза на имунизацията срещу COVID-19, която включва възрастни и хора и хора с хронични заболявания.

Това стана ясно на редовния брифинг на здравните власти, посветен на разпространението на коронавирусната епидемия в страната.

"В момента се застъпват втора и трета фаза. Втора фаза е почти приключила. Ще предложим да се премине и към четвърта фаза", каза оглавяващият ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов съобщи, че указанията, за които настояваха личните лекари, върху които ще падне основната тежест при осъществяването на масовата имунизация, вече са готови и са изпратени до Българския лекарски съюз и до Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов отчете притеснителна тенденция - хора, записани предварително да получат доза масово не се явяват. Той даде пример как при списък от 150 души във ваксинационните пунктове на ръководената от него болница идват около 50, т. е. около една трета.

На въпрос дали не се стига да хабене на дози той обясни: "Никога не се стига до отваряне на флакон преди да е ясно колко души са се явили".

"Това не е човешко", посочи Ангелов по повод разминаването между заявените бройки за ваксиниране и реалните.

Той говори с упрек и за експертите, които говорят неистини за ваксините и така разколебават гражданите.

"Полагаме много усилия за убеждаването, няма да се откажем като лекари, но е трудно", каза още той.

"Не, ваксинационният план не е пред провал"отговори още здравният министър.

Вчера обаче той за първи път призна, че темповете на кампанията са недобри. България остава на последно място в ЕС по имунизирани на 100 души от населението.

Неясни и витиевати обяснения бяха дадени на брифинга на въпроси кои са критериите за включване в трета фаза. Тя е формулирана твърде общо като според Националния ваксинационен план в нея влизат служители от важни отрасли за инфраструктурите на страната - като АЕЦ "Козлодуй", ВиК, електроразпределителни дружества и т. н. По-късно в трета фаза бяха включени и представителите на изборните администрации.

Тя обаче се оказва доста гъвкава. Точно упоменаване и изборяване кои са включени няма.

Шефът на ваксинационния щаб Гигов днес на брифинга даде максимално широка дефиниция.

"От това зависи нашият ежедневен живот, стремим се да обхванем максимален брой хора, огромен е периметърът на трета фаза", твърди Гигов.

"Има ли интерес към правилното функциониране на обществото", беше неговото обяснение за принципа на попадане в трета фаза.

На въпрос как тук са попаднали  и IT компаниите попадали в трета фаза, началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски отговори, че ставало дума за служители на "Информационно обслужване" и т. н. 

"Какво противоречие има да се ваксинират млад лекар или млада сестра", аргументира се той на забележка, че повечето работещи в IT сектора са млади и действат дистанционно, така че не е оправдано те да бъдат ваксинирани преди застрашената група на възрастните и болните хора.

"Доволни сме от постигнатите резултатите до момента. Следим всяко число с необходимата загриженост и тревога", каза министърът.

Той обясни, че внимателно се наблюдава нарастването на случаите, "но отчитаме и нещо, което е добър знак - няма такъв голям наплив в лечебните заведения". Ангелов посочи, че и в Кюстендил, и във Враца "колегите се справят, лекарите работят спокойно".

Министърът обясни, че това дава възможност властите да продължат уверено с плана, който следват - на 14-дневна база на разхлабване на мерките. Той уточни, че стремежът е да се поддържа заболеваемост до 200 и малко над 200 души на 100 хил., която, по думите му, ще позволи на системата да работи адекватно.

1246 са новозаразените с коронавирус за последното денонощие, според данните на Единния информационен портал към 18 февруари. 

Направени са 11 545 теста, 6001 от тях са PCR, 5544 антигенни. Излекувани са 564, общо 198 888  Починали са 41, общо 9744

В болница са 3613, като в интензивни отделения се лекуват 296. Активните случаи са 24 710.

През последните 24 часа са поставени 4582 ваксини, а от началото на ваксинационната кампания - 85 920.

Най-много са новодиагностицираните случаи в София, Бургас и Пловдив.

42 процента е заетостта на интензивните легла за пациенти с COVID-19. Най-висока е в Благоевград, Разград, Силистра, София-област, Хасково. 40 на сто е заетостта на неинтензивни легла. Най-висока тя е в Благоевград, Плевен. 643 са активните случаи в медици в момента, 86 от тях са в болница, 5 са в интензивни структури.

"Няма особена динамика в ситуацията в Европа и на Блаканите", смята главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Почти запазваме класацията на база 14-дневна заболеваемост.

Тя в момента е 127,4 на 100 хил. души. Това отрежда 25-о място на България в ЕС и Европейското икономическо пространство и пето на Балканите.

Смъртността е 7,3 на 100 хил. души. България по този показател е на 15-о място в Европа. България, Гърция и повечето страни от Скандинавието все още са в най-светлата зона в Европа, посочи още Кунчев.

Нови области в страната влизат в червената зона (заболеваемост над 120 на 100 хил. души), те са вече 14 области, 10 са в оранжевата зона. 

Най-висока е заболеваемостта в Кюстендил  като там процентът на положителните за британския вариант проби е твърде висок. Засега в страната няма регистрирани случаи на вариантите на вируса от Южна Африка и Бразилия.

Кунчев съобщи още и че проби за секвениране на новите варианти ще бъдат изпращани вече и в Европейския център за контрол на заболяванията.

Според Мутафчийски тенденцията е за нарастване - има ръст с 24 процента спрямо миналата седмица по отношение на заболеваемостта, като тя в момента е на нивата от 22 октомври м. г.

"Кривата не е толкова остра, няма експоненциално нарастване на случаите, с изключение на Кюстендил", каза още той.

Смъртността има намаление с около 9 процента спрямо миналата седмица, тя по думите на Мутафчийски се движи на приливи и отливи през последните четири седмици. Смъртността в момента е на нива от 5 ноември м. г.

"Тенденцията е ясна, има увеличение на случаите", заключи той.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове