Министърът на енергетиката подаде оставка

Министърът на енергетиката подаде оставка - картинка 1

Теменужка Петкова заяви, че иска да изчисти името си

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка. Причината - съмненията около сделката за ЧЕЗ и желанието й да изчисти името си.

Преди време, когато стана ясно, че не особено голямата пазарджишка фирма "Инерком" със собственик Гинка Върбакова е фаворит за закупуването на ЧЕЗ, "Капитал" писа, че Теменужка Петкова й е кума.

Петкова потвърди, че познава семейството, но по-скоро съпругът и обаче отрече да е била кума на сватбата им.

"Понеже не искам по никакъв повод да се коментират отношения, да има поводи за коментари за съмнения по сделката и да се намесва името на премиера, това, което трябва да се направи, най-малкото в момента и е най-достойно - е човек да си подаде оставката", каза Петкова. - "Много се говори по тази тема. Още миналата година, когато в публичното пространство се завъртя, че тази фирма с тази дама участва в процедурата, още тогава заявих, че познавам тези хора от 20 години".

Иначе по отношение на самата сделка, Петкова повтори думите си от четвъртък, когато бе обявена и информацията за сделката: че България като държава не е имала намерение да изкупува активите на ЧЕЗ, за каквото настояват от левицата, както и че няма касателство по настоящатата сделка, защото изборът кой да е купувачът е на чешката страна, а процедурата е по чешкото законодателство.

Все пак Петкова посочи, че предстои "тежка" процедура по одобрение на сделката от КЕВР, Комисията за финансов надзор и Комисията за защита на конкуренцията. 

Вече бе обявено, че ДАНС също започва проверка, като енергийният министър настоя тази проверка да бъде "пълна". Както стана ясно, "Инерком груп" има активи за 90 милиона лева и е на загуба, но в същото време е взела заем за сделката за 320 милиона евро.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че коалиционен съвет ще се произнесе за оставката на Петкова.

"Знам, че Теменужка Петкова няма роднински отношения с Гинка от Пазарджик. Знаете, че всеки един в България познава много хора. Дали се познават или не, дали се познават от години или от скоро - не мога да кажа“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветанов.

Във връзка с изявлението на Волен Сидеров за сделката с ЧЕЗ, Цветанов заяви, че всяка една от политическите партии в коалицията има право на мнение. "Затова решението, което ще вземем, ще бъде на база на Коалиционния съвет и обсъжданията, които ще направим там. Отнасям се с уважение към коалиционните ни партньори, затова вчера не реагирах на оценката по мой адрес от Волен Сидеров“, заяви Цветанов.

По думите му партньорите не трябва да се обясняват по медиите. Според него основният дефицит е, че в коалицията нямат толкова време да се срещат и да обсъждат съвместната си работа.

 

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Блогове