Мир от малките лазарки

Мир от малките лазарки - картинка 1

Или победа над завистта и лошотията на българите?

Една снимка от „Пръски от извора“ се върти из интернет, която ни вдъхнови да я изкоментираме. Само да кажем, че фолклорният събор „Пръски от извора“ се организира от Община Враца, Регионален инспекторат по образование, Младежкият дом и Центърът за работа с деца в града. Целта е да се даде шанс за изява на най-добрите детски и младежки постижения в областта на българския фолклор.

Да се върнем на снимката, която разбуни духовете в социалните мрежи. На нея се вижда три малки лазарки, които си правят селфи, показвайки знака на победата. Четем отдолу обаче редица вулгарни коментари, които не позволява етиката да Ви ги цитираме.

Въпреки това, момиченцата са изключително готини и зареждащи. Не може да го отречете. Наред с всичко това, те определено са пример за това как се запазва българското от поколение на поколение.  Малките момиченца са облечени в традиционни носии. Направо красота.

А знакът, който показват, символизира победа (от лат. „victory”) в европейската култура. В американската той е символ на националното хипи движение, станало популярно през 60-те години.  Знакът символизира мир. Все пак, тогава са се водили войните с Виeтнам, а всички знаем, че хипи движението възниква като съпротива на тази война.

Да се върнем на нашите малки лазарки. Може би техният знак символира мира, който всеки иска да настъпи. Вярно, че не сме във война, но животът в България си е чиста битка, не мислите ли?

А по въпросът за селфито на малките лазарки, какво толкова? Просто са в крак с модата. Живеем в ерата на селфитата, все пак. Кой в наши дни не се снима по този начин? Само питаме, де…

Лошотията ни е в повече. Това е проблемът! Вместо да се радваме, че все още има деца, които познават традициите и българския фолклор, ние веднага започваме да ги плюем заради някакво си селфи…

Лично ние се радваме на малките лазарки и им пожелаваме да продължават да се интересуват от българските обичаи. А, на тези, които не им харесват, само ще кажем „Piece”.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове