Мирните преговори за Либия в Москва се провалиха

Мирните преговори за Либия в Москва се провалиха - картинка 1

Провалът идва на фона на подготвяната по инициатива на Германия международна конференция за Либия, насрочена за 19 януари

Преговорите за подписване на примирие между враждуващите милиции в Либия се провалиха, след като ген. Халифа Хафтар изненадващо напусна Москва тази нощ, съобщи Агенция Франс прес.

Командващият Либийската национална армия ген. Хафтар поиска вчера временно прекъсване на преговорите, които се водят с посредничеството на Русия, с признатото от ООН и ЕС правителство на Фаиз Сарадж.

"Проектът за споразумение пренебрегва много от исканията на либийската армия“, заяви генералът, цитиран от телевизия „Ал Арабия“.

Както съобщи по-рано „Скай нюз Арабия“ Хафтар настоява неговите милиции да бъдат допуснати в Триполи, който атакуват от април насам. Хафтар иска и съставянето на правителство на националното единство, което да получи одобрението на парламента, заседаващ в неговата столица Тобрук. Той настоява и Турция да бъде изключена от международните наблюдатели, които ще следят за спазването на примирието и за изтеглянето на турските части от Либия.

Турският президент Реджеп Ердоган сключи през декември меморандум за разбирателство с Файез Сарадж, а в началото на годината Меджлисът одобри изпращането на турски военни на помощ на Триполи.

Руският външен министър Сергей Лавров, който заедно с турския си колега Мевлют Чавушоглу, посредничи между Сарадж и Хафтар призна, че разговорите са завършили без резултат. Той увери, че усилията ще продължат „докато не бъде постигнат окончателен резултат“.

В понеделник Сарадж и Хафтар подписаха предварително примирие, но ръководителят на либийските армии поиска време да се запознае с текста на мирното споразумение до сутринта. Споразумението беше подписано от Сарадж.

Провалът идва на фона на подготвяната по инициатива на Германия международна конференция за Либия, насрочена за 19 януари.

В момента в Либия има две правителства – правителството на националното единство на Фараж и временният кабинет на Абдула Абдурахман ат-Тани, който се подкрепя от Хафтар. Либийската народна армия обяви начало на офанзива към Триполи на 4 април 2019 г., като заяви, че от 12 декември започва решаващо настъпление. По данни на ООН над 1000 души са били убити от началото на операцията, а ранените са над 5000. От полунощ на 12 януари влезе в сила прекратяване на огъня, което беше предприето по инициатива на президентите на Русия и Турция.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове