Миролюб Столарски пред No Comment: Над 15 мил. eвро са щетите от блокадата на границата

Миролюб Столарски пред No Comment: Над 15 мил. eвро са щетите от блокадата на границата - картинка 1

Над 1500 камиона и 27 километра е колоната в България

1/Миролюб Столарски, председател на българската Асоциация на сдруженията от автомобилния транспорт

-Каква е ситуацията в момента на границата?

Границата в момента между България и Гърция в момента е затворена и на четирите ГККП-та, утре ще бъде затворен и последният пети пункт. Блокадата от наша страна ще продължи докато гръцките фермери не изтеглят тракторите си и не създадат условия за нормалното преминаване на границата. В момента колоната от камиони е над 27 километра, а камионите са над 1500 от българска страна, предполагам такава е ситуацията и от гръцката страна.

-Приемате ли исканията на протестиращите гръцки фермери?

Това са вътрешни техни проблеми, ние не знаем какво искат точно те, но защо трябва да ни въвличат в решаването на своите проблеми. Вътрешните проблеми в даден сектор във всяка страна се решават, вътре в страната и не смятам, че трябва да ни въвличат в това.

-Подготвяте ли някакви реципрочни действия от страна на асоциацията?

Реципрочно е блокирана границата от наша страна, дали сме своите условия и чакаме да има решение по тях. Нашите условия са да се освободи границата и изтегляне на гръцките фермери и машини от границата.

-Имате ли някаква текуща оценка на щетите, които са нанесени от блокадата върху превозвачите до момента?

Да, щетите са над 15 милиона евро до момента, и колкото повече продължава блокадата толкова повече и сумата ще расте. Ще опитаме да претендираме сумите по съдебен път и ще видим какво, още може да се направи за да бъдат възстановени загубите. Ще внесем жалба в наш и гръцки съд, и искане за обезщетение. В момента всички сме единни, че няма да вдигнем блокадата докато гърците не се изтеглят.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове