Мистерии около най-известните статуи

Мистерии около най-известните статуи - картинка 1
Мистерии около най-известните статуи - картинка 2

Тези загадки удивляват изкуствоведи и почитатели на мистериите от дълго време, но какво се крие зад тях?

 Моисей с рога

“Моисей”, Микеланджело Буонароти, 1513-1515

Микеланджело прави скулптура на Мойсей с особена черта - чифт рога. Много историци обясняват творението с неговото неправилно тълкуване на Библията. В “Изход” (втората книга от Библията и от Петокнижието) пише, че за евреите било трудно да гледат лицето на Мойсей, когато слязъл от Синай. Еврейската дума, използвана в Библията може да се преведе и като “блясък” и като “рога”, но от контекста е очевидно, че лицето му излъчва светлина, а не рога.

Цветна античност

“Август от Прима Порта”, антична статуя

Дълго време се е смятало, че древните римски и гръцки бели мраморни статуи винаги са били бели. Но според последните проучвания, те може първоначално да са били оцветени в различни цветове, които са избледнели с течение на времето, а накрая изчезнали напълно поради излагане на светлина и вятър.

Страданието на Малката русалка

“Малката русалка”, Едвард Ериксен, 1913 г.

Статуята на Малката русалка в Копенхаген е една от най-нещастните скулптури в света, защото е постоянен обект на вандализъм. Нейната история има много обрати. Тя е съборена и нарязана на парчета няколко пъти, а дори и днес можете да видите “белези” върху шията на русалката, които се появиха, когато главата на статуята трябваше да бъде сменена. Скулптурата е била обезглавявана два пъти - веднъж през 1964 г., и втори път през 1998 г. През 1984 г. вандали отсичат дяснaтa й ръка. На 8 март 2006 г. бедната русалка осъмва с вибратор в ръка, напръскана със зелена боя. През 2007 г. властите обявяват, че скулптурата може да бъде преместена навътре в пристанището, за да се предотвратят бъдещи вандалски прояви и постоянните опити на туристите да се качват върху нея.

Целувка без целувка

“Целувката “, Огюст Роден, 1882 г.

“Целувката“, добре известния шедьовър на Огюст Роден, първоначално се наричал “Франческа да Римини”  по името на италианската аристократка от 13 век, чиято съдба е увековечена в “Ад” на Данте. Дамата се влюбва в по-малкия брат на съпруга си, Паоло. Двамата четат историята на Ланселот и Гуиневир, когато съпругът Джовани ги намира и ги убива. Скулптурата показва как Паоло държи книга в ръка. Въпреки това, любовниците тук не допират устните си, което ни подсказва, че са били убити, без да са извършили грях.
По-неутралното заглавие на скулптурата, ”Целувката “, е дадено от критиците, които я видели за първи път през 1887.

Тайната на прозрачния мрамор

“Забулена весталка”, Рафеле Монти, средата на 19-ти век

Един поглед към тези статуи, чиито лица са покрити от полу-прозрачен воал ни кара да се чудим как това е направено от обикновен камък. Тайната е в мрамора и по-специално, в неговата структура. Камъкът, който в крайна сметка става скулптурата, трябвало да има два слоя, един от тях по-прозрачен и един по-дебел. Такива камъни се намират трудно, но наистина ги има. Монти обработвал мрамора, запазвайки нормалната текстура на повърхността, като е дялкал по ръба, отделящ твърдата част от прозрачната. В резултат на това, останките от прозрачната част изглеждат буквално прозрачни, като по този начин създават ефекта.

Перфектният Давид от развален мрамор

“Давид”, Микеланджело Буонароти, 1501-1504 г.

Известната статуя на Давид е направена от парче бял мрамор, останало от друг скулптор, Агостино ди Дукио, който се отказал да работил с него след няколко неуспешни опита.

Въпреки че Давид е бил смятан за идеала за мъжка красота, в действителност той не е толкова съвършен. Всъщност е кривоглед. Кривогледството е открито от Марк Ливой, професор в Станфордския университет, който изследва статуята през скенер с помощта на лазерна технология. “Зрителният дефект” на тази 5-метрова скулптура е почти неразбираем, тъй като Давид е застанал на висок пиедестал. Специалистите смятат, че Микеланджело е направил нарочно това несъвършенство, така че Давид да изглежда безупречно и от двете страни.

Както в смъртта, така и в изкуството

“Целувката на смъртта”, 1940 г.

Най-мистериозната скулптура в гробището Поблену в Барселона е “Целувката на смъртта”, чийто създател е все още неизвестен. Смята се, че статуята е дело на Жауме Барба, но според алтернативна версия неин автор е Жоан Фонтбернат. Скулптурата се намира в едно от най-отдалечените кътчета на гробището и се превръща във вдъхновение за Ингмар Бергман и неговия филм “Седмият печат”.

Ръцете на Венера Милоска

Венера Милоска, Александър от Антиохия, 130-100 години преди Христа

Тази статуя на Венера е една от най-известните скулптури в Лувъра в Париж. Смята се, че гръцки селянин я е открил на остров Милос през 1820 г. Когато е открита, статуята е разделена на две големи парчета - в лявата си ръка богинята носи ябълка, а с дясната придържа роклята си. Френски служители във флота оценили историческата й стойност и наредили да бъде пренесена от острова. Докато носели Венера по пътя към кораба, работниците влезли в разпра и двете й ръце се отчупили. Тъй като били крайно изтощени, отказали да се върнат за крайниците.

източник: www.obekti.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове