Мистериозната смърт на Руфина Камбасерес

Мистериозната смърт на Руфина Камбасерес - картинка 1

Руфина Камбасерес

Снимка: ghdrisdale.deviantart.com

Руфина вероятно била погребана жива

“Реколета” е квартал в Буенос Айрес и е едно от най-скъпите и шикозни места, на които можете да отседнете в аржентинската столица. Внимавайте, защото има две “Реколети” - едната принадлежи на живите, другата - на мъртвите. За гробовете и гробниците на "Реколети" в Буенос Айрес витаят много истории за призраци. Гробището “Реколета” е като спретнат град, луксозен, поддържан и с претенциите да бъде най-доброто място за задгробен живот. Една история обаче най-много се откроява от всички останали. Това е историята за дъщерята на аржентинския писател Еухенио Камбасерес, Руфина. Руфина е дъщяря от брака му с италианската балерина Луиса Бакичи. След неговата смърт през 1889 година, майката и дъщерята живеят къща на улица „Монтес де Ока”.

Четири години след смъртта на съпруга си Луиса се омъжила за бъдещия президент Иполито Иригойен.

През май 1902 когато Руфина навършвала 19 години, майка й организирала празненство, а след това трябвало да присъстват на концерт в театър „Колумб”. Вразгара на партито, Луиса чула вик от стаята на Руфина Това бил крясъка на камериера. Жената открила лежащата мъртва на пода Руфина. Една от версиите е, че собствената й майка я дрогирала с успокоителни всяка вечер, за да не се събуди през нощта и да открие любовната й връзка с годеника на Руфина. Според съдебното свидетелство ставало въпрос за синкоп. В нощта на смъртта й Луиса удвоила дозата и това било фатално за девойката.

Предполагаемият годеник на Руфина се самоубил след двайсет дни пред кафене „Тортони”.

На следващия ден след смъртта на Руфина, Луиса и Иполито Иригойен я погребали още същият ден в Реколети. Според легендата девойката се събудила, започнала да удря по капака на ковчега и в крайна сметка успяла да го счупи.

Саркофагът на Руфина

През нощта пазачът на гробищата чува странни удари и шумове от гробницата й. На сутринта отива да огледа и намира капака на ковчега отворен, а от вътрешната страна - следи от нокти. Разправят, че предния ден Руфина преживяла каталептичен удар и май била погребана жива. Но когато излязла, видяла, че е заключена в семейната гробница, изпаднала в дълбоко отчаяние...

Събудила се в ковчег и след като отчаяно се опитвала да се освободи, изпаднала в шок и получила сърдечен пристъп.

Много хора уверяват, че след толкова опити духът на Руфина най-после е успял да излезе от там и се разхожда през тъмните нощи по гробищните алеи. 

Статуята й пред входа на гробницата е в такава поза, че с едната ръка сякаш се опитва да отвори вратата.

Официалната версия за случилото се е че става въпрос за кражба, понеже девойката била погребана със всичките си бижута. 

Семейната гробница на семейство Камбасерес
/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове