Мистерията на сънната болест, която мъчи две села в Казахстан

Мистерията на сънната болест, която мъчи две села в Казахстан - картинка 1

Месеци наред над 140 души в района заспивали внезапно, дори докато вървели

През последните няколко години необикновена сънна болест измъчва населението на Калачи и Красногорск - две села в северната част на Казахстан с общо население малко повече от 800 души.

Месеци наред над 140 души в района заспивали внезапно, дори докато вървели. Впоследствие те се събуждали отпаднали и с главоболие – без спомен за случилото се.

При някои това се случвало многократно. При други – сънят продължавал до 6 денонощия. Трети имали и халюцинации. Странната болест засягала хора на всякакви възрасти (според местните дори домашните любимци били засегнати). Някои деца дори заспивали по време на училище.

Естествено, проведени са медицински тестове. Първоначално не било открито нищо съществено. Лекарите мислели, че местните страдат от вторични ефекти, породени от фалшив алкохол.

Впоследствие обаче пациентите са диагностицирани масово с "енцефалопатия с неясен произход" - общ термин за мозъчно заболяване.

Много от местните хора са подозирали, че причината за случващоото се е в затворените уранови мини, които не функционират от разпадането на СССР. Заради тези подозрения здравното министерство на Казахстан е тествало над 7000 жилищни сгради, много от които вече са необитаеми жилища на бивши миньори. Тестовете обаче не са открили повишена радиация или тежки метали. В някои домове е имало повишени нива на радий, но не достатъчно, за да обясни сънната болест.

Консултирани са и експерти по разстройства на съня, но и те не са успели да открият причината. Един от тези експерти дори предположил, че става въпрос за масова психоза.

Миналата година обаче здравното министерство на Казахстан заяви, че има обяснение за сънната болест. След последните изследвания на живеещите в района изследователите са заключили, че причината действително е в урановите мини. Според тестовете причината е повишено съдържание на въглероден оксид и въглеводороди във въздуха.

Според изследванията заради повишеното съдържание на тези газове процентът на кислород във въздуха е много понижен и това причинява сънната болест.

източник: obekti.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна?

Да, всяка възможна и веднага.

50.00%

Да, но само отбранителна.

30.00%

Не, ще се справят и сами.

20.00%

В никакъв случай!

0.00%

Не знам...

0.00%

Блогове