Митове относно зареждането на батерията, които всъщност я убиват

Митове относно зареждането на батерията, които всъщност я убиват - картинка 1

Най-сериозният проблем на съвременните смартфони е тяхната батерия, нещо като ахилесова пета, за поддържането на която са изградени много митове. Време е да разбием някои от тях

Батериите на смартфоните са отвратителни, защото рядко успяват да изкарат дори до края на деня. Но това е така отчасти, заради наши грешки. Ние зараждаме нашите телефони погрешно, през цялото това време. Много от нас имат вградената представа, че зареждането на малки порции причинява дългосрочни щети на нашата батерия и, че е хубаво да ги зареждаме, преди батериите да откажат тотално.

Оказва, се че това е най-вредното поведение за нашите батерии. Всъщност, сайтът Battery University на компанията за батерии Cadex, ни разказва в подробности, как литиево-йонните батерии в нашите смартфони са чувствителни към тяхна собствена версия на „стрес“. Както и при хората, продължителният стрес може да бъде увреждащ за продължителността на живота на вашата батерия. Ако искате да поддържате вашата батерия в най-добро състояние и да вършите ежедневните си задължения, без да се притеснявате за вашата батерия, ще трябва да промените някои свои разбирания.

Не дръжте телефона на зарядното, след като батерията е напълно заредена

Според Battery University, оставянето на телефона на зареждане, след като е напълно зареден, не се отразява добре на батерията в дългосрочен план. След като батерията достигне 100%, тя получава „малки заряди“, които да я поддържат на 100%, докато е на кабела. Това създава състояние на високо напрежение, което изхабява химичните вещества вътре в нея.

Battery University извежда няколко научни детайли, които обясняват защо това се случва: „Когато е напълно заредена, откачете телефона от зарядното устройства. Това ще подейства като почивка за мускулите, след изтощаващо упражнение.“ Вие също ще бъдете много нещастен, ако тренирате постоянно с часове, без никаква почивка.

Опитайте се да не зареждате батерията чак до 100%

Поне, когато не ви се налага. Според Battery University “Li-ion няма нужда от пълно зареждане, нито е препоръчително подобно нещо. По-добре е батерията да не е напълно заредена, защото високият волтаж допълнително натоварва батерията”, което я изхабява в дългосрочен план. Това може да звучи нелогично, особено когато се опитвате да поддържате вашия телефон зареден през целия ден, но по-добре е да го зареждате при всяка възможност, по време на деня и това ще се отрази по-благоприятно върху вашата батерия.

Зареждайте телефона си, когато е възможно

Оказва се, че батериите във вашия телефон са много по-щастливи, ако ги зареждате от време на време, през деня, вместо да ги включите за по-продължително зареждане, когато вече са напълно изпразнени. Зареждането на вашия телефон, когато е загубил 10% от капацитета на своята батерия е много по-добро решение, според Battery University. Очевидно, това не е особено практично за повечето хора, затова включвайте вашият телефон, когато ви е удобно. Няма проблем да включвате и махате от зарядното телефона, колкото пъти искате. Това не само държи батерията на смартфона ви в оптимално състояние за по-дълго време, но също така го държи зареден догоре през целия ден. Плюс това, периодичните зареждания ви позволяват да използвате приложения, които изтощават изключително много вашата батерия, като GPS и други.

Поддържайте телефона си хладен

Батериите на смартфоните са толкова чувствителни към топлината, че дори Apple ви препоръчва да премахнете определени кейсове, които изолират топлината от вашият iPhone, докато го зареждате. “Ако забележите, че вашето устройство се затопля, докато го зареждате, премахнете кейса“. Ако се намирате на открито, под горещото слънце е хубаво да закриете вашият телефон. Това със сигурност ще защити вашата батерия.  

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове