Митове за храненето на бебето

Митове за храненето на бебето - картинка 1

Детето се развива най-добре, когато се съобразим с неговия инстинкт.

1/Всяко дете има строго индивидуални особености и ако не се съобразим с тях, значи вървим срещу природата му.

Детето се развива най-добре, когато се съобразим с неговия инстинкт. Затова много от митовете за храненето вече са развенчани.

Кърмачето трябва да се храни на 3 часа.

Така е написано в учебниците по медицина преди 40 години. Но едно бебе може да огладнява на два часа, друго на три или на четири. При кърмене никога не се знае колко е поело детето, ако е хапнало повече, ще изкара по-дълго без храна, ако порцията е била по-малка, по-бързо ще огладнее.

Затова днес децата се хранят "на поискване". Така те задоволяват не само хранителните, но и емоционалните си нужди от близостта с майката.

Всяко хранене под режим си е чисто изнудване над детето.

Бебето трябва да изяжда точно определено количество, в зависимост от възрастта е другата голяма заблуда.

Нима е възможно всички деца на определена възраст да ядат едно и също количество? Ако детето се развива добре и килограмите му са в норма, давайте колкото иска.

Не настоявайте да си изяде порцията, когато огладнее, пак ще си хапне. За да се усвои правилно храната, тя трябва да се изяде с апетит. Не тъпчете детето. Когато не е огладняло, храносмилателната система не е готова за преработка на храната.

А лошият навик остава за цял живот и хората стават все по-дебели.

Бебето непременно трябва да пие вода.

Когато от Запад долетя новината, че на тамошните бебета не се дава вода, направо изпаднахме в шок.

Сега и повечето нашенчета не пият вода и се развиват прекрасно. Все пак в кърмата и адаптираното мляко има много вода. Но нека не изпадаме в крайности, по-добре да "попитаме" бебето от какво има нужда.

Предложете на мъничето вода, ако иска - нека пие, но ако отказва - не го насилвайте. Не, че ще успеете.

Бебето по-лесно се храни с шише.

Така мислят само майките, свикнали да държат всичко под контрол, включително и количеството храна на бебето. Но това е сигурен начин за отбиване на детето.

Сукането стимулира отделянето на хормона, отговарящ за кърмата. Когато то липсва, кърмата постепенно намалява и спира. Физиологичното хранене е на гърда, така детето поема колкото му е нужно, а не колкото реши майката.
Мит е, че козето мляко е най-полезно за децата.

Най-полезна е кърмата, всяко животинско мляко е за съответния животински вид, не за хора. Предимството на козето мляко е, че козите не боледуват от туберкулоза. Но в козето мляко няма фолиева киселина и при продължителна употреба може да се стигне до анемия.

 

Твърдението, че кърмачката трябва да спазва диета е пресилено.

"Каквото яде майката, това яде и детето" е доста изтъркано клише. Тя и кравата яде трева, но дава мляко, а не зеленчуков бульон.
Детето получава всичко необходимо с кърмата, неправилното хранене на майката се отразява по-скоро на нея, а не на бебето. Затова тя трябва да се храни нормално, според апетита и желанията си, без да се тъпче и да прекалява с определени храни.

Ако майката се лишава от любими храни в името на детето, тя е нещастна, детето става неспокойно и също страда. Но ако забележите, че от определени храни бебето получава колики или обриви, трябва да ги спрете.

Източник: Една

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове