Много пък сте сръдлив, г-н Ердоган…

Много пък сте сръдлив, г-н Ердоган… - картинка 1
Снимка: miltechmag.com

Да живей свободата на словото...

Ех, пак ще си попишем за президента на Турция, защото се изумяваме от наглостта му. Ще си зададете въпроса защо твърдим такова нещо? Сега ще Ви кажем…

Преди три дни турският президент Реджеп Таип Ердоган подаде жалба срещу комик, който рецитира сатирична поема за него по германска национална телевизия, съобщиха германски прокурори от западния град Майнц, цитиран от „OffNews”.

Жалбата срещу водещия на предаването "Neo Magazin Royale" по ZDF Ян Бьомерман е подадена чрез юридическа кантора.

В предаване, излъчено на 31 март, Бьомерман рецитирал поема за Ердоган, която съдържа груби сексуални нападки и обвинения, че Ердоган е репресирал и малтретирал малцинствата на кюрдите и християните.

Преди да го прочете, Бьомерман напомнил за сатиричната песен, излъчена по телевизия NRD, която осмя Ердоган за неговия авторитарен подход към журналистите. Това шоу провокира Турция да привика посланика на Германия за обяснения, но Германия отказа да се съобрази с протеста на Турция.

Прокурорите обявиха, че жалбата на Ердоган ще бъде разгледана. Те вече са започнали разследване на Бьомерман по подозрения в извършването на престъплението "накърняване интересите на чуждестранни държавни органи и обида на чужди официални представители", след като повече от 20 души подадоха жалби срещу комика.

В понеделник Германия обяви, че проучва молбата на Турция за разследване на Бьомерман.

Не знаем все още как ще реагират немските власти, но едно е сигурно, Ердоган много си позволява. Това не са опозиционните медии в Турция. Не може да така да се меси в политиката на Германия.

Може би фактът, че бежанския поток минава през Турция прави ЕС зависим от нея. Това е разумно обяснение, разглеждайки обективно казуса за немския комик. Може би назрява нов дипломатически скандал между Берлин и Анкара, свързан с една от европейските ценности – свободата на словото.

Да обърнем внимание на комика, които толкова ядоса президент на Турция. Неговото име е Бьомерман. Той изрецитира в ефир сатирична поема, която представя Ердоган като любител на детското порно, секса с кози и овце, насилието над жени и като потисник на кюрди, християни и на малцинствата.

Обаче има и още: Според германското законодателство обидата на чуждестранен държавен глава може да доведе до три години затвор, а преднамерената клевета - с поне пет години зад решетките.

Каквото мисли, това говори. Все пак в Германия има свобода на словото, нали? И не може да разберем едно: Защо Ердоган е толкова тънкообиден? Силно се надяваме поне този път свободата на словото да надделее. Нали сме демократи, все пак…

Междувременно стана ясно, че турският отдел по Телекомуникации е забранил достъпът до руската информационна агенция „Спутник“. Абе, Ердоган си не играе на дребно…

Знае си цената, има си изискванията и всички се съобразяват. А, после трябвало да приемаме Турция в ЕС…. Сериозно ли?

Само да припомним, че през януари 2015 година турският премиер получи правото да блокира всеки интернет източник без съдебна заповед.

Да живей свободата на словото!

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове