Многоцветен фестивал на сиренето с ритмите на „Нестия“

Многоцветен фестивал на сиренето с ритмите на „Нестия“ - картинка 1

Гостите се насладиха на вкуса на българското "бяло злато"

Пъстър и вкусен празник на емблематичен за страната ни хранителен продукт – сиренето, продължи два дни в град Сливница. Фестивалът събра не само много любители на „бялото злато“, които имаха възможност да вкусят от продукцията на най-елитните родни марки. В новата спортна зала на Сливница бе организирано изложение - базар на производители на млечни продукти от цялата страна, които демонстрираха качество и многообразие на продукцията си.

Всеки присъстващ имаше възможността да дегустира от огромното разнообразие от млечни продукти по щандовете и на специално подготвената дегустационна маса.

Продукцията на 30 мандри като „Могила“-Годеч, „Милки био“, „Флорина“, „Лактима-Балкан“ и т.н. затрудниха присъстващите, които гласуваха за най-вкусния продукт. Пуснатите талончета определиха „Наградата на публиката“, като имаше и приз „Награда на кмета“.

„Фестивал на сиренето - от българско, най-българското – бялото злато на България умело популяризира българското производство и по-специално млечните продукти, като интересът към събитието бе национален и международен. Посланникът на Босна и Херцеговина –Родован Богданович подчерта необходимостта на подобни форуми за сближаване на Балканите народи.

Фестивалът в Сливница е единствен по рода си у нас, а целта му е да популяризира българското производство на млечни продукти.

Кметът на Сливница Васко Стоилков подчерта преимуществата на този екологично чист регион, който от векове е давал продукция, при която качеството и традицията е основополагаща. Мечтата на градоначалникът е чрез този форум да стимулира качеството, производството на сирене от мляко и в един момент да изчезнат сирената с подобрители и консерванти.

Асоциацията на млекопреработвателите в България и Асоциацията на професионалните готвачи и фирма, които са съорганизатори на фестивала, помогнаха празникът да е още по- вкусен, всеобхватен и ползотворен.

Фестивалът бе изпъстрен с богата артистична и фолклорна програма, надигравания, избор на „Мис и Мистър Фестивал“, надигравания с хора и ръченици – запазена марка за танцовите състави и изпълнители от Български арт и фолклорен център „Нестия” с председател Христо Станков.

Дефилето и народното веселие допълваха богатата дегустационна програма – на млечни продукти и храни, които майстори готвачи майсториха пред очите на посетителите, които охолно и вкусно си похапнаха.

Водещи на първия ден бяха народният изпълнител Венцислав Пенев и актрисата Виктория Милчева.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове