Мнозинството подмени Великото народно събрание с референдум

Мнозинството подмени Великото народно събрание с референдум - картинка 1

Политическото сметкаджийство, съчетано с неграмотност, вече откровено застрашава националната ни сигурност, реагираха от БСП

Oткровено противоконституционен текст бе гласуван на финала на второто четене на промените в Изборния кодекс в четвъртък, след като от ВМРО заплашиха коалиционния си партньор от ГЕРБ, че в противен случай ще оттеглят подписите си от конституционния проект.

По предложение на Искрен Веселинов и група депутати, внесено преди второто четене на закона, мнозинството в парламента премахна досегашната законова забрана за провеждане на национален референдум по въпроси, които са от компетентността на Великото народно събрание (ВНС).

На практика подмяната означава, че с референдум може да се подмени ВНС, без да е необходимо да се събират 160 депутатски подписа. За свикването на референдум е необходимо обикновено мнозинство в парламента - половината плюс един от присъстващите при наличие на кворум, т.е. най-много 121 гласа. Предложение за референдум могат да внесат една пета от депутатите (48 души).

Какво означава промяната

Това означава, че с референдум може да се приеме чисто нова конституция, дори без да е имало Велико народно събрание, да се решат въпроси за изменение на територията на страната, промени във формата на държавното устройство и държавното управление, да се отхвърли непосредственото действие на конституцията и предимството на международното право пред националните закони. Това означава, че включително с референдум може да се зачертае самото Велико народно събрание от българската конституция.

С един такъв референдум може да се извади например България от ЕС, Съвета на Европа и НАТО, само като се гласува, че договореностите ни с тези организации нямат приоритет пред вътрешното право. Подобен проект при широко разпространения агресивен национализъм съвсем не е невъзможен.

Изненадващ обрат

Промяната се случи буквално с последния гласуван текст от заключителните разпоредби на промените в Изборния кодекс. С него по предложение на Искрен Веселинов и още десет народни представители от ВМРО се отменя досегашната забрана в закона за референдумите (Закона за прякото участие на гражданите в държавното управление и местното самоуправление), според която чрез национален референдум не могат да се решават въпроси от компетентността на Великото народно събрание. Кои въпроси са от компетентността на ВНС пък е записано в конституцията, според която ВНС:

1. приема нова конституция;

2. решава въпроса за изменение територията на Република България и ратифицира международни договори, предвиждащи такива изменения; 
3. решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление;

 тя има непосредствено действие;

  • международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната и имат предимство пред законите, които им противоречат;
  • основните права на гражданите са неотменими, а отделни права могат да бъдат само временно ограничавани със закон по време на война, на военно или друго извънредно положение.

 5. решава въпросите за промяна на глава девета от конституцията, в която се урежда процедурата за промяна на конституцията и приемане на нова конституция.

Приемането на този последен текст от законопроекта в пленарната зала беше откровена изненада, доколкото той не бе подкрепен от правната комисия в сряда и предвид на неговото съдържание никой не очакваше да бъде окончателно одобрен. От опозицията дори не намериха за необходимо да правят изказване по този въпрос, очевидно пренебрегвайки изявлението на депутати от "Обединени патриоти" във вторник, че ако този текст не бъде приет, те ще оттеглят подкрепата си за конституционния проект, а това ще омаловажи основанията на ГЕРБ да тупа топката с продължаването на мандата.

Мотивите на ВМРО от своя страна са очевидни - предизборно ентусиазиране на електората.

Реакциите на левицата

Малко след края на заседанието на парламента зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков написа в профила си във Фейсбук: "Политическото сметкаджийство, съчетано с неграмотност, вече откровено застрашава националната ни сигурност."

"Понеже вчера "Обединени патриоти" заплашиха, че ще оттеглят подкрепата си за пишман проекта на конституция, ако не се приеме предложението им да отпадне забраната за провеждане на референдум по въпроси, пряко засягащи конституционния ред, днес тези от ГЕРБ клекнаха, промениха становището си и... направиха възможно под въпрос да бъдат поставени - забележете! - изменения на територията ни; формата на държавно устройство и управление; непосредственото действие на конституционните разпоредби; спазването на международните договори, които страната ни е ратифицирала; неотменимостта на основните права на гражданите и въобще - цялата ни конституция!

Накратко, за да продължат безотговорния си експеримент с изготвяне на нова конституция, ГЕРБ, по акъла на "патриотите", практически се опитва отсега да отмени Основния закон на България", пише Зарков в коментара си за законовата промяна.

Президентът Радев вече се закани с вето

Президентът Румен Радев днес вече обяви, че ще наложи вето върху промените в Изборния кодекс. При всички случаи това ще обхване и този скандален текст, което е някакъв шанс парламентът да се поправи и най-малкото предвещава бурни дебати.

Според юристи текстът едва ли ще мине през Конституционния съд, но сезирането му не отменя действието на закона.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове