Модата е за модерните

Модата е за модерните - картинка 1

#facebookвлияние #facebookначиннаживот

Селфита-мелфита, тагове-магове, молове-болове и какви ли още не завъртени фрази, които се попиват надълбоко в съзнанието,речника и деня ни.

Ето как започна всичко. В България Facebook стана популярен около 2006-2007 година.

Поне аз от тогава използвам тази социална услуга. Като всеки втори човек аз също съм постоянно и ежедневно онлайн, което ми позволява доста голяма гъвкавост, има своите удобства, но и отрицателните черти не са никак малко.

Веднъж пробвах варианта да изляза от социалната мрежа за два дни, спрях си интернета на телефона, не си включих лаптопа нито веднъж - това бяха два жадувани и сладки дни, без притеснения, без благородна завист към някой приятел, който е някъде на хубаво местенце.

Но на вторият ден осъзнах, че е част от мен и имам нужда да проверя какво се случва.

Ден втори: влязох отново във Facebook. Издъних се.

Вече почти всеки средностатистически човек има профил в социалната мрежа. Но има ги и изключенията, на които често им задават въпроса - ЗАЩО? Как живееш така? Ти нормален ли си? Оказва се, че тези хора си живеят най-добре в социалната си неинформираност, без проблемите на другите, пък понякога и радостите им. Няма защо да си кривим душата, благородно или не, завистта ни обзема, дори и да не го искаме и дори и да не смятаме, че не сме способни на тази емоция.

Влиянието на мрежата е все по-голямо и по-силно, завладява умове, съзнания, обсебва хората, разваля връзки и взаимоотношения.

Колко гаджета, пък дори и семейства са сложили своят край, публично в социалната мрежа. Хубавата страна е,че не една двойка са се запознали там. Ето виждате, че страните винаги са две.

Човек си създава един малък фалшив живот. Ще кажете не е така. Събираме лайкове, вече и различни видове реакции, наместваме си храната под определен ъгъл за по-хубава снимка и какво ли още не. И не, не съдя, всички тези неща ги правя и аз и съм свидетел на толкова прекрасни снимки или статуси, че не им е мястото там, а в някоя изложба в галерия. Има не един пропилян талант, представляваш единствено статуси във Facebook, но не са и малкото, които благодарение на него, стават популярни.

За таговете какво да кажем.

Еми хора, какво по-голямо удоволствие от това да отидеш на някое различно местенце, да видиш прекрасни неща. И как да не се похвалиш. Има два вида "тагващи се" - за слава и за наслада. Ако сте от вторите, минавате към следващият абзац успешно.

Селфитата.

Само ми е чудно как по-рано не се появиха тези популярни фото кадри. Този вид снимки стават бързо, удобно е и е основно за личен портрет, или в случай, че няма кой да ви снима. Позьорските селфита са вече друго нещо, когато си снимаш гърдите, нацупените устни или нещо подобно, което скандализира хората, или поне повечето.

Най-негативната черта, която ме притеснява в популярната социална мрежа е достъпността за децата.

Не става въпрос за децата на 14/15 години, а тези втори, трети клас, които имат достъп както всички нас, до всеки един профил, до всяка една страница, а знаем какви има. И не става въпрос за това, че услугата пречи на образованието им, а за това, че могат да видят неща, далеч от тези, които им е позволено, и могат да станат хора, далеч от тези, които родителите им са очаквали. 

Така че, не съдете социалната мрежа, наслаждавайте се на свободното си време, което прекарвате в нея и създавате ли мода, се старайте да отговаря и на вашите принципи.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове