Моделът КТБ може да се развие и в други банки?

Моделът КТБ може да се развие и в други банки? - картинка 1
Снимка: clubz.bg

В доклада на разследващите има основно препоръки за събиране на парите, раздадени като кредити, но те не може да се оповестяват

9/Моделът КТБ спокойно може да се развие в други банки. Това коментира в профила си в социалната мрежа Фейсбук независимият депутат Георги Кадиев, който беше един от първите, които получиха достъп до доклада на американската разследваща компанията „Аликс Партнърс“. Според народния представител обаче резултатите са разочароващи: „Прочетох доклада до половината. Над 560 страници, нямаше време да го довърша. Добре подредени факти и препоръки най-вече към синдиците, които не мога да коментирам в конкретика. Няма никакви имена на политици. Тъй като докладът е предаден на синдиците на 23.09.2015, основният ми въпрос е взети ли са мерки по тези препоръки?“.

Кадиев се притеснява, че

 

ако досега синдиците не са предприели активни мерки за събиране на парите, пет месеца след подготвянето на доклада, шансовете за събиране на парите от обявената в несъстоятелност банка са значително по-малки.


При затварянето на банката в края на юни 2014 година, сумата на депозитите в нея беше около 5 млрд. лева. Държавата изплати 3,4 млрд. лева гарантирани депозити до 196 хиляди лева. Основната задача на разследващата компания обаче беше да проследи финансовите потоци, тоест раздадените кредити за над 5 млрд. лева, обезпеченията по тях и инвестициите на банката. Препоръките, дадени от експертите към синдиците обаче не може да се оповестяват, за да не се пречи на процеса на събирането на средствата от съответните длъжници.

Вчера след депозирането на доклада в секретното деловодство на парламента и премиерът Бойко Борисов написа в профила си, че “с оглед на удовлетворяване на обществения интерес към истината за банкрута на КТБ, народните представители ще могат да се запознаят с информацията в пълния ѝ оригинал.”.

Повечето хора обаче се питат

 

какво точно ще научи обществото,

 

при условие, че докладът е над 500 страници, на английски език и само в едно копие за всички 240 депутати.

Друг депутат, който вчера получи достъп до доклада - Десислава Атанасова от ГЕРБ обясни пред Нова телевизия, че

мажоритарният собственик на банката Цветан Василев и акционерите в банката са основните виновни, за да се стигне до несъстоятелност.

Според депутата от ДПС Петър Чобанов, който беше финансов министър по време на събитията около затварянето на КТБ, цялата структура чрез свързани лица е била организирана от Цветан Василев, за да може парите на вложителите да се усвоят чрез кредити на фирми бушони и докладът на "Аликс партнърс" доказвал това.

Въпросът дали обществото ще научи истината за това, което стана в КТБ, е важен не само, за да може надгарантираните вложители и държавата да си получат поне част от парите, а и за да не се окаже, че някоя друга банка е замесена в подобен сценарий. Такива подозрения има за всички трезори с български собственици. През тази година предстоят стрес тестове, чрез които БНБ иска да провери какво е състоянието на портфейлите на всички търговски банки в страната и ако има рискове, да се вземат мерки.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове