Могат ли да се клонират динозаврите?

Могат ли да се клонират динозаврите? - картинка 1

Учените от Университета в Манчестър изразиха съмнение относно предишни изследвания, които претендираха, че са открили протеин от изчезнали динозаври

По-ранни проучвания, публикувани в списание Science, твърдят, че протеиновият пептид е оцелял от тиранозавър рекс на 68 милиона години.

Това откритие доведе до разпространението на теории, според които учените биха могли да клонират ДНК и да пресъздадат изчезналите динозаври, както се случва в класическия филм на Стивън Спилбърг от 1993 г. „Джурасик парк“.

Според екипа от Манчестър обаче, откритите протеини биха могли да идват от кръстосано замърсяване с костите на щрауси или алигатори, като и двете са използвани в лабораториите, където се провеждат оригиналните изследвания.

Изследователите не са се старали да опровергават констатациите на свои колеги, нито пък техните собствени открития окончателно отричат възможността за клониране на динозаври.

Те първоначално изучават следи от колаген или протеин в костите и колко дълго могат да оцелеят те с течение на времето.

"Това изследване показва, че замърсяването не може да бъде изключено", казва Майк Бъкли, зооартхолог (специалист, изучаващ древни животни) от Университета в Манчестър, който е и един от главните изследователи, според Travel + Leisure.

Те откриват, че не е доказано, че колагенът е оцелял повече от 3.5 милиона години и че протеините, за които се твърди, че са от динозаври, може би идват от друго животно.

За любителите на "Джурасик парк" изследването може да е разочароващо, но не всичко е загубено. Древната ДНК е област на изследване, върху която палеонтолозите все още работят и нищо не може да се изключи.

"Колкото повече разбираме как оцеляват тези древни молекули, толкова по-вероятно е да открием истинска древна ДНК, от която бихте могли да се възползваме", казва Бъкли.

 

profit.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове