Моите 10 въпроса към председателя на ДАНС

Моите 10 въпроса към председателя на ДАНС - картинка 1

Отворено писмо от журналистката Соня Колтуклиева за произхода на парите и медиите на Ирена Кръстева и Делян Пеевски

Журналистката Соня Колтуклиева изпрати отворено писмо до шефа на Държавна агенция "Национална сигурност", в което задава десет въпроса, свързани с произхода на парите и начина по който семейството на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева са придобили медийната си империя.
Тя публикува писмото в профила си във Facebook, веднага щом го изпрати на мейла на агенцията.

 

На вниманието на:
председателя на Държавна агенция “Национална сигурност”
г-н Димитър Георгиев

Уважаеми г-н председателю,

На основание Закона за достъп до обществена информация се обръщам към Вас с молба да получа отговор на следните въпроси:

1. Какви са резултатите от проверката на Държавна агенция “Национална сигурност”, предизвикана от сигнал на народния представител от “Атака” Митко Димитров от 18 декември 2008 година? 
2. ДАНС проверила ли е произхода на парите на Ирена Кръстева и Делян Пеевски, “с които са закупили ТВ “7 дни”, вестник “Експрес” и новинарския сайт “Експрес”, както твърдят вестник “Сега”, сайтът Mediapool и други медии на 6 януари 2009 г.?
3. Произходът на средствата има ли нещо общо с Корпоративна търговска банка (КТБ) и/или фирми, свързани с КТБ и с нейния мажоритарен собственик Цветан Василев?
4. Правени ли са проверки за финансовите отношенията на Ирена Кръстева и Делян Пеевски с Цветан Василев? 
5. Правени ли са проверки на общите фирми на Ирена Кръстева и Цветан Василев? Какъв е произходът на парите за създаването и дейността им?
6. Правени ли са проверки за произхода на парите, с които е създадена “Нова българска медийна група”?
7. ДАНС правила ли е проверки по публикуваното в австрийския вестник “Ди Пресе” разследване под заглавие: “ Възходът на Ирена Кръстева буди изумление и подозрения в България” от 16 април 2009 г.?
8. Името на Делян Пеевски “фигурира като основен герой в операциите “Лабиринт” и “Другари”, пише вестник “България днес” на 6.11.2011 г.. Истина ли е това? Правени ли са проверки на Делян Пеевски по този повод?
9. ДАНС правила ли е проверки какви средства са били предоставяни от КТБ за реклама и спонсорство на медиите, контролирани от Ирена Кръстева и Делян Пеевски?
10. ДАНС проверявала ли е фактите, криещи се зад твърденията на Бойко Борисов през 2009 г. пред БНТ в качеството му на неформален лидер на ГЕРБ и кмет на София по повод започналата проверка на капиталите на Ирена Кръстева и Делян Пеевски:” В момента се наблюдава купуване на медии от страна на ДПС. Връзката с ДПС е безспорна.”?

Уважаеми г-н председателю,

На 6 януари 2009 г. вестник “Сега” пише: “Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е започнала проверка за произхода на парите, с които бившата шефка на тотото Ирена Кръстева и синът й Делян Пеевски закупиха телевизия ТV7, в. "Експрес" и едноименния електронен сайт преди месец. Това обяви пред "Сега" говорителят на ДАНС Зоя Димитрова. По думите й проверката е започнала малко преди Нова година, но няма срок за приключването й.

Сигналът до ДАНС бе изпратен от депутата от "Атака" Митко Димитров още на 18 декември. Той настоя главният прокурор, НАП, Комисията за финансов надзор и парламентарната "Антимафия" също да вземат отношение по казуса "Кръстева". Според Димитров институциите трябва да установят дали Кръстева и Пеевски са изплатили задълженията си към фиска и какво е финансовото състояние на търговските дружества, в които участват.

Ирена Кръстева е управител заедно с Пеевски на "Нова българска медийна група холдинг". Синът е зам.-министър във ведомството на Емел Етем от квотата на ДПС...

Митко Димитров е поканен да се яви в ДАНС в сряда, за да даде по-подробни разяснения по случая. "Явно има развитие по исканата от мен проверка", коментира той пред "Сега". Според него сделката за покупката на ТV7 е в нарушение на закона, тъй като СЕМ не се е произнесъл по програмната схема на телевизията. "Не може държавният регулатор да не се интересува каква програма ще излъчва новият собственик", добави той.

През 2007 г. управляваният сега от Кръстева и Пеевски в. "Експрес" публикува разследване за имуществото на зам.-министъра. Според него заместникът на Етем притежава мезонет в "Павлово", апартамент в идеалния център на София, къща с голям двор в Бояна, вилна сграда в Банкя и няколко луксозни автомобила.”

http://www.ktbfiles.com/analizi/moite-medii/

http://old.segabg.com/article.php…

https://www.vesti.bg/…/dyrzhavnata-agenciia-proiavila-inter…

http://e-vestnik.bg/6035/%D0%B4%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%E2%80%9D-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0b/

https://www.mediapool.bg/dans-proveryava-parite-na-noviya-m…

https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/37154

https://bivol.bg/krusteva-peevski-ktb.html

 

Благодаря Ви за вниманието.

С уважение:

Соня Колтуклиева 
Издател на Bulgaria News

София, 17.12.2018 г., изпратени по електронна поща на dans@dans.bg

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна?

Да, всяка възможна и веднага.

50.00%

Да, но само отбранителна.

30.00%

Не, ще се справят и сами.

20.00%

В никакъв случай!

0.00%

Не знам...

0.00%

Блогове