Момченцето, което не открадна цветята

Момченцето, което не открадна цветята - картинка 1

История за възпитание и морал, ама не точно

"Днес едно момченце си играеше на паметника на Кирил и Методий, като подреждаше оставените цветя. от задния край на паметника. Събираше ги и носеше отпред, според някаква негова си детска естетика.

По едно време се появи някаква леля и започна да му вика, не вика, крещеше, да остави цветята.

„Ама какво правиш с тези цветя?“. То се обърна към нея и с най-чистото и невинно изражение, което съм виждал скоро, й каза, че ги подрежда.

„Какво ги подреждаш, къде ги носиш? На майка ти ли ги носиш, за да ги продава?“

Момчето беше облечено празнично, с ризка и папионка, доста стилно. Извади късмет, че докато осъзная случката, тая скапана общественичка се беше омела.“.

Този статус на възмутения г-н накара много потребители в социалните мрежи да изразят своето мнение по казуса. Да. И ние ще го направим.

Това не е отказ от приказка, драги ми читателю. Това е реалността, която ни заобикаля. Това е нрава и мисленето на българите, за съжаление. Казваме го с болка, защото не може първата мисъл на т.нар. „общественичка“ да бъде за шмекерия, за кражба, за лъжа.

От снимката много ясно си личи, че момчето живее нормално, има нормално семейство, което го е облякло официално за 24-ти май. Едва ли е опряло до кражба на цветя.

Реакцията на лелята в този случай е изключително прибързана и повлияна от факта, че наистина кражбата на цветя, поставени на паметници или гробове, я има. Те се взимат и препродават наново от просяци. Но тук положението е съвсем друго. Можем да кажем, че дори има и психологически и възпитателен смисъл.

Детето не е отишло на паметника да краде. Да, де, но при такова враждебно отношение, другият път напук може и да го направи. Виждате ли мнението на обществото е важно. То учи и ни кара да се държим по начин, по който то ни е наложил. И ако това дете утре отиде на паметника и понечи пак да нареди цветята, има вероятност да му се прокрадне мисълта: „Абе, що не продам няколко? Явно е практика…

Обществото трябва да учи и да възпитава, не да навиква и да порицава. Трябва да показва чрез действията, а не чрез думи, кое е правилно и кое грешно. И още нещо, българите трябва да спрем винаги първо да мислим най-лошото, защото по този начин вредим и на себе си, и на другите, които просто изпълняват нещо, което мислят за редно.

Момченцето, което подреждаше цветята, мислейки, че това е правилно. А, получи – „шамар“, който не беше заслужил.

От такива безмозъчни моралисти, пази боже!

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове