Мониторингът по „Зелена карта“ взе главата на Орлин Пенев

Мониторингът по „Зелена карта“ взе главата на Орлин Пенев - картинка 1

Наблюдението върху България е наложено от Съвета на бюрата за автомобилно застраховане в ЕС още през февруари-март тази година

Директорът на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) е подал оставка, пише сайтът Факти.бг.

Това става дни след избухването на скандала с мониторинга по „Зелена карта“.

Националното бюро на българските автомобилни застрахователи предпочита да крие важна за обществото информация. През последните три дни медията питвала да получи официална информация или позиция от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи за скандала със „Зелена карта“.

Вчера от КФН признаха, че са информирани за скандала. От регулатора не разкриха какви мерки ще вземат.

Главната задача на т.нар. бюро "Зелена карта" е да изплаща обезщетения при катастрофи в чужбина, причинени от незастраховани български автомобили, както и да се погрижи българските застрахователи да изплащат в срок дължимите компенсации при пътни произшествия в друга държава.

Пенев е фигура с дълга кариера и богат опит в застраховането, заемайки редица ръководни позиции в ЗАД "Алианц България". Той е бивш председател на Асоциацията на застрахователите в България.

Като официално основание за доброволното му оттегляне са посочени здравословни причини. То обаче вероятно е резултат от вихрещия се скандал със системата "Зелена карта" и наложения от Брюксел мониторинг над български застрахователни компании заради неизплатени щети при пътни произшествия в чужбина.

Наблюдението върху България е наложено от Съвета на бюрата за автомобилно застраховане в ЕС още през февруари-март тази година, когато от страната ни е поискана банкова гаранция от 4 млн. евро. По това време българските застрахователи внесоха гаранцията, което оскъпи полиците "Гражданска отговорност" с около 12 лв.

Но това беше само началото. През този месец стана ясно, че мониторингът ще се провежда при по-строги условия. Брюксел настоява за ежемесечни финансови отчети на българското бюро "Зелена карта", както и за банкова гаранция, за да е сигурно, че неизплатените щети ще бъдат уредени, съобщи "24 часа".

Мониторингът изисква сключването на общ презастрахователен договор за целия пазар, който вероятно ще струва около 20 млн. евро. Вноските, които застрахователите внасят в Гаранционния фонд, също могат да бъдат увеличени.

Всички тези финансови изисквания вероятно допълнително ще оскъпят застраховката "Гражданска отговорност" и полиците "Злополука".

Премиерът Бойко Борисов също се изказа по темата, твърдейки, че 42% от катастрофите в Румъния се случват с коли с български номера и има хора в чужбина с по 300-400 автомобила с българска регистрация.

Застрахователният бранш е напълно наясно с възможните финансови последствия от мониторинга, но засега компаниите са готови солидарно да поемат тежестта от финансовите санкции, тъй като смятат, че това е по-добър вариант от възникване на ликвидни проблеми в големи компании.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове