Мониторингът за България и Румъния остава

Мониторингът за България и Румъния остава - картинка 1
Снимка: БГНЕС

Букурещ е на път да изпълни целите за борба с корупцията, София трябва да консолидира политическата решимост за реформа в правосъдието, смята съветът по общи въпроси

9/Механизмът на Европейската комисия за сътрудничество и проверка за България и Румъния остава в сила до постигането на очакваните резултати за всяка една от двете държави. Това е приел на заседанието си Съветът на министрите по общи въпроси, съобщи "Фокус".

Решението не ангажира Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред, която трябва да заседава утре сутринта сутринта в Европейския парламент, пише агенцията. На него ще бъдат представени последните доклади от мониторинга за България и за Румъния, приети от Европейската комисия на 27-и януари. Дискусията ще бъде повод българските евродепутати, членове на комисията да застъпят в изказванията си необходимостта от сваляне на наблюдението. Като основен техен аргумент се налага фактът, че

докладът от експертен се е превърнал в политически за двустранна употреба.

Без да бъде реално обвързан с приемането на България в Шенген, наличието на мониторинг се е превърнало в основен коз за отказ. Докладите за България са използвани и все повече за вътрешна партийна употреба, като лост за къде повече, къде по-малко обосновани критики.
На България се препоръчва да консолидира и подсили политическата си решимост за постигане на осезаем напредък в правосъдните реформи, включително чрез независим анализ на прокуратурата и гарантиране независимостта на Висшия съдебен съвет, допълва БГНЕС.

Като „спешен приоритет“ министрите определят приемането на нов антикорупционен закон.

„България трябва да премахне съмненията за политическо влияние върху съдебната система“, смятат министрите. Говори се също за „спешно ускоряване“ на законодателната дейност, предаде БНР.

Румъния е на път да изпълни целите на европейския механизъм за стабилни и необратими реформи за борба с корупцията. Съветът по общи въпроси приветства постоянната тенденция на значим напредък, демонстриран от Румъния – особено действията на съдебните органи, довели до впечатляващи резултати срещу корупцията по високите етажи на властта. Ако властите в Букурещ съсредоточат усилията си за прилагане на оставащите препоръки в последния доклад на Еврокомисията, те ще си отворят пътя към покриване на всички критерии на механизма „в близко бъдеще“, пише още в заключенията на Съвета. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер наскоро обясни, че

България и Румъния не са обвързани и е възможно докладите за румънците да бъдат прекратени предсрочно.

Съществуването на мониторинга се превърна в проблем за членството на София и Букурещ в Шенгенското пространство, заради ветото на Холандия. Към днешна дата обаче правителствата на Евросъюза смятат, че механизмът остава подходящ инструмент в помощ и на двете държави – поне до следващите доклади след година.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове