Мораториума върху плащането на новите и експериментални лекарства остава

Мораториума върху плащането на новите и експериментални лекарства остава - картинка 1

Депутатите отхвърлиха ветото на президента

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху част от текстовете по Бюджета на НЗОК за 2018 г., които засягат иновативните лекарства.
Още във вторник на извънредно заседание на бюджетната комисия стана ясно, че най-вероятно народните представители няма да се откажат от текстовете и да зачетат ветото.

Днес в парламентарна зала за Бюджета на НЗОК гласуваха "за" 126 народни представители, а 95 бяха "против"

И в дискусията преди това от БСП и ДПС подкрепиха ветото на президента. Според БСП пари за нови лекарства има. ДПС пък обвиниха управляващите, че разглеждат здравеопазването само от гледна точка на фискални мерки. Нигяр Джафер от ДПС иска надпартиен консенсус по темата.

Парламентарната група на "Воля" гласува против ветото на президента Радев. В позицията си "Воля" обясниха, че според тях това вето в момента е в ущърб на цялата здравна система. За "Воля" е важно увеличението на бюджета от 407 милиона лева за профилактика, доболнична помощ и заплати да бъде реализирано в предвидения срок.

Малък конфликт се оформи около искането в пленарна зала да бъдат допуснати представители на пациентски организации, които протестираха пред служебния вход на парламента тази сутрин. Протест имаше и през уикенда, тъй като много организации възроптаха на мораториума, налаган от Бюджета на НЗОК.

Дебатът по ветото на президента за новите медикаменти за 2018 г. стигна до там, че взеха да се броят раково болните. Пръв онкозаболяване призна Стефан Данаилов от БСП.

"Ако 3-4 години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец-два, година, изтъкна той. Явно тези химии, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова, каза още Данаилов.

Скъпи, приятели, тук има лекари с такова заболяване. Поне един знам, че има. Няма начин да не сте загубили близки от тази коварна, гадна, мръсна болест", сподели Ламбо. 

"Моят баща почина на 62 години от рак и не искам да се спекулира с тази тема", намеси се по темата и Цветан ЦветановТой настоя за баланс. Според него трябва да се инвестира в профилактика и превенция. Употребявате хората, обвини той социалистите.

Не безотговорно поведение, а експертиза иска Цветан Цветанов. По думите му герберите спасили повече животи от социалистите. Той подчерта, че в ГЕРБ разбират проблемите на онкоболните, защото и Вежди Рашидов, и Йорданка Фандъкова са минали през това заболяване.

Червеният депутат Стефан Данаилов пък се почувства изнасилен и изтъкна, че няма да стане по този начин, изтъкна той. Вежди Рашидов предупреди, че с болести не е хубаво човек да се подиграва. Не си играйте с болестите на хората, настоя герберът. Рашидов, който също се лекува от рак, сподели, че му се е наложило да се лекува в Германия, защото у нас като бедна държава нямало техниката, за да се излекува.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове