Морското равнище се покачва по-бързо от очакваното

Морското равнище се покачва по-бързо от очакваното - картинка 1

Kрайбрежните градове ще усетят това до края на века

През последните десетилетия глобалното морско равнище се покачва по-бързо от очакваното, а не нараства постепенно. Това показва 25-годишно проучвана на американската космическа агенция НАСА, като за целта са използвани данни и от редица европейски сателита.

Основна причина за ускорението е топенето на ледовете в Гренландия и Антарктида. Процесът може да удвои прогнозния ръст на морското равнище до 2100 г. Ако скоростта на покачване на нивото на океаните продължи с това темпо, до края на века морското равнище ще се увеличи с 66 см.

Според учените от НАСА подобно развитие може да предизвика големи проблеми за крайбрежните градове по целия свят. Според проф. Стийв Нерем, който е част от екипа на космическата агенция, отговарящ за морското ниво, трудно може да се забави процесът по топенето на ледовете и хората трябва да са готови за промените в природата.

"Нарастващите концентрации на парникови газове в земната атмосфера повишават температурата на въздуха и водата, което води до повишаване на морското равнище по два начина. Първо, по-топлата вода се разширява и това допринася за покачването със 7 сантиметра на морското равнище. Второ, разтопеният лед се влива в океана, което също помага за вдигането на морското ниво", уточни Нерем.

От НАСА дават за сравнение скоростта, с която се покачва морското равнище от началото на проучването през 1992 г. до наши дни. През 90-те години сателитите отчитат годишно повишение от 2.5 милиметра, докато през 2016 г. то е 3.4 милиметра.

В проучването се прави и едно важно уточнение. Точно преди да започне сателитното изследване на морското равнище вулканът Пинатубо, намиращ се на един от островите на Филипините, изригва, което пък води до значително намаляване на средното ниво на океаните. Освен това морското равнище може да се влияе и от големите урагани.

През 2018 г. НАСА ще осъществи две нови сателитни мисии, които ще бъдат от решаващо значение за подобряването на бъдещите прогнози за нивото на морското равнище. Едната, наречена Gravity Recovery and Climate Experiment Follow-On, която ще проследи как се променя масата на ледниците на Гренландия и Антарктика. Другата - Ice, Cloud и Land Elevation Satellite-2, пък ще изследва изчезващите ледници.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове