Москва готова да защитава заподозрените в шпионаж русофили у нас

Москва готова да защитава заподозрените в шпионаж русофили у нас - картинка 1

Това съобщи председателят на комисията по международни работи на Съвета на Федерацията на Русия Константин Косачев

Москва е готова да защитава заподозрените в шпионаж русофили в България. Това съобщи председателят на комисията по международни работи на Съвета на Федерацията на Русия Константин Косачев, цитиран от ТАСС.

Във Фейсбук той заяви, че е обезпокоен от пристигащите от страната ни новини за задържани активни привърженици на приятелските отношения с Русия, много от които той познавал отлично.

Косачев подчерта, че заедно с тях парламентаристите са направили много по обществена линия, включително в рамките на Ливадийския форум, който Съветът на Федерацията провежда всяка година в Крим.

"Ще разберем за какво става въпрос и ще ги защитаваме решително. По всички линии - дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа", категоричен бе сенаторът.

Той посочи и че възнамерява да поиска подробна оценка на случващото се от международните правозащитници, както и НАТО и ЕС, които са съюзници на България.

"България, тези дни ти вече се опозори в оценката си за резултатите от Втората световна война. Време е да се опомниш", посочва още Косачев в социалната мрежа.

Припомняме, дипломатическият спор между България и Русия започна във вторник, когато от българското Министерство на външните работи заклеймиха съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма. Изявлението им беше по повод организирана от руското посолство "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

Реакцията на Русия не закъсня - от посолството й у нас уточниха, че изложбата няма нищо общо с вътрешнополитическата ситуация в България. Самата Русия пък обяви за "неморална" позицията на МВнР.

От своя страна лидерът на АБВ Румен Петков заяви, че позицията на МВнР за ролята на ССР във Втората световна война е безумна и настоя нейните автори да бъдат уволнени.

Вчера пък стана ясно, че бившият главен редактор на в. "Дума" е бил арестуван заради подозрения в шпионаж.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове