Може ли холестеролът да ни пази от рак?

Може ли холестеролът да ни пази от рак? - картинка 1

Може би трябва да престанем да смятаме маслото за враг на доброто здраве!

Снимка: Shutterstock

Съществува пряка връзка между занижения риск от рак и някои медикаменти, предписвани за предпазване от висок холестерол

Статините са лекарства за понижаване на холестерола в кръвта - едни от най-предписваните лекарства в света. В момента един от всеки четирима души над 45 години приема такова лекарство.

Изследване, обхванало милиони пациенти по света доказа, че за онези, които взимат статини по лекарско предписание, рисковете да развият някои видове рак са в пъти по-малки. Това се отнася особено за четирите най-разпространени видове рак - на гърдата, на белия дроб, на простата и на дебелото черво. 

Проучванията на екип учени от университета в Бирмингам обхващат случаи, развили се през последните 14 години. Според тях има

безспорна връзка между редовното приемане на лекарства, снижаващи нивото на лошия холестерол в кръвта и устойчивостта на ракови заболявания.

Или поне, това е очевидното обяснение на по-ниската заболеваемост от горните видове рак сред контролната група, на която били предписвани статини, спрямо друга група, която приемала плацебо.

При предишни изследвания на статините бяха приписвани различни свойства, като антивъзпалително действие, а също и неприятни странични ефекти, като преумора, безсилие и даже депресии. Но в крайна сметка за всяко от тези свойства може да има и други обяснения за хора, страдащи от твърде висок холестерол в кръвта, а често и наднормено тегло, диабет и др.

За разлика от тези изследвания, връзката между статините и ниската заболеваемост от рак вече се счита за твърдо установена. От друга страна, подобен ефект не се наблюдава у хора, които нямат висок холестерол, но въпреки това контролирано са приемали статини. Следователно от рак ни предпазват не просто статините, а и LDL холестеролът в кръвта, срещу които те се борят. 

В същото време високото ниво на „добрия“ HDL холестерол може би също допринася за превенцията на рак и сърдечен удар, предполагат учени от САЩ. 70 000 хиляди души били включени в анализа. Поотделно били направени 24 проучвания. На доброволците е бил даден специален медикамент, който повишавал нивото на „добрия“ (HDL) холестерол. На повечето от тях обаче били давани плацебо таблетки.

Рискът за развитие на какъвто и да е тип рак по време на проучването намалял, когато нивата на HDL холестерола се увеличили.

Препоръчителните нива са 40 милиграма за децилитър за мъжете и 50 за жените. Например при хората с HDL с нива от 30 мг на децилитър заболявали средно 15 души от 10 000. А когато нивото е по-високо – 50 мг, тогава случаите били 10 на всеки 10 000. Проучването показва, че всеки 10 мг в повече намалява риска от развитие на раково заболяване с 36%.

Нивото на HDL холестерола може да бъде повишено и със здравословна диета, упражнение, поддържане на здравословно тегло и дори с консумация на алкохол в умерени количества.

Важно е да се отбележи, че пушенето намалява нивата на полезния холестерол. Учените обаче все още не са установили каква точно е причината холестеролът да предпазва от ракови заболявания. Затова предстоят още изследвания.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Блогове