МП предлага всеки обвинител да може да сезира Европейската прокуратура

МП предлага всеки обвинител да може да сезира Европейската прокуратура - картинка 1

Вчера премиерът Кирил Петков и правосъдният министър се договориха МС да стане контактна точка за сигнали към Европейската прокуратура

Правосъдното министерство работи по промени, с които ще стане възможно всеки прокурор да може да сезира Европейската прокуратура, обяви министър Надежда Йорданова преди заседанието на Висшия съдебен съвет. Идеята ще бъде обсъдена и на срещата й с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Йорданова обясни, че целта на готвените изменения е, ако в рамките на работата си редови прокурор попадне на данни за злоупотреба с евросредства, да не минава пред посредник, а директно да подава сигнал в Люксембург.

Целта Министерският съвет да стане допълнителна контактна точка с Европейската прокуратура по подобие на МВР и Агенция „Митници“ е да се скъси пътят. Освен това, към МС има инспекторат, който получава сигнали по различни проблеми, сигнали се изпращат директно и на премиера. С тази възможност се елиминира именно посредникът, посочи Йорданова.

Вчера премиерът Кирил Петков и правосъдният министър се договориха МС да стане контактна точка за сигнали към Европейската прокуратура.

По думите й МП работи и по възможността да се осигури по-висока степен на автономност на европейските делегирани прокурори, което ще позволи те да имат отделно деловодство и самостоятелна сграда.

"Не виждам допирна точка между българската и Европейската прокуратура, тъй като правомощията на Европейската прокуратура са много ясно разписани в съответния регламент. Ние сме в постоянен професионален контакт, решават се в работен режим всички въпроси, които възникват в резултат на работата. Ясно е, че това е нова структура. Цяла Европа очаква добри резултати. Българската прокуратура многократно е заявявала, че ще подкрепи нашите български прокурори, които са и европейски делегирани прокурори", коментира още Надежда Йорданова.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна?

Да, всяка възможна и веднага.

50.00%

Да, но само отбранителна.

30.00%

Не, ще се справят и сами.

20.00%

В никакъв случай!

0.00%

Не знам...

0.00%

Блогове