Мястото, където валят риби

Мястото, където валят риби - картинка 1

О, да, това не е измислица

В края на пролетта, между май и юни, тъмни облаци покриват небето над градчето Йоро в Северен Хондурас. Следва мощна гръмотевична буря. Вали като из ведро върху площ от километри. Природната стихия продължава 2-3 часа. След това местните хора излизат по улиците и, очаквано, откриват, че  земята е покрита с хиляди живи риби. Обядът им буквално е паднал от небето.

Невероятна история, нали? Десетилетия е смятана за фолклор, докато най-накрая чуждестранни наблюдатели пристигат на мястото.

През 70-те години на 20. век те Специалистите стават свидетели. По-късно пишат, че действително, след като черните дъждовни облаци в Йоро се оттеглят, земята е покрита с риби. Те потвърждават източника на чудото. Разказват, че рибите реално идват от небето, не от някъде другаде.

И след като провеждат на място специални изследвания, разбират, че падналите с капките дъжд животни не произхождат от никой от разположените наблизо водоеми. Част от сребристите рибки са слепи.

Ето защо вероятно идват от далечни подземни води, където зрението не им е необходимо. Освен това са сладководни. Това означава, че са пристигнали от реки, езера или потоци, не от морето.

И до днес това е едно от най-странните природни чудеса в света. Най-различни теории са свързани с него. Смята се, че рибите може да „долитат” с дъжда от Атлантическия океан, разположен на 200 км. Една от най-ранните хипотези гласи, че наводнения по време на самата буря вероятно ги карат да изплуват в Йоро.

Местните жители по това време обаче се крият от пороя. Водата много бързо се оттича, още докато вали, и когато излязат от къщите си и видят калните, мокри улици, хората остават с впечатление, че рибата по тях трябва да е дошла от небето, с дъждовете.

Мнозина твърдят, че най-вероятният научен отговор е елегантно прост и се обяснява с водния циклон – това е торнадо, преминаващо над воден басейн.

Неговата вихрушка има силата да повдига малки животни от водата. В тези случаи те може да бъдат засмукани и отнесени сравнително далеч от мястото, което обитават. Някои торнада всъщност са способни да изсмучат цели езера. Тази хипотеза съдържа доста смисъл, имайки предвид, че повечето „животински дъждове” се състоят от водни създания. В случаите, когато от небето падат птици, има други обяснения.

Например, че ятото е било засмукано от воден циклон. Или че е попаднало в окото на гръмотевична буря и е било поразено.потвърждават: Чудото наистина се случва!

Явлението в Хондурас е наричано „дъжд от риби”. Населението на малката държава, разположена в Централна Америка, твърди, че се случва от 1800 г. насам. Това е редовен естествен феномен, единствен по рода си в света, който все още няма логично обяснение. 

Историята на природните науки и художествената литература познават не един разказ за животни, падали като дъжд от небето, в различни точки от света – птици, жаби, дори змии. В повечето случаи събитието е изолиран инцидент, има своето физично или биологично обяснение и е резултат от съчетание на определени условия. Разказите за валящи от небето риби са хиляди. Над 600 от тях са от 20-ти век.

В Хондурас дъждът от риби се появява „на годишна база”, след като премине силна лятна гръмотевична буря в края на пролетта. Възможно е в годината да се случи и два пъти, казват местните жители.

В продължение на повече от столетие историята с валящите от небето риби е била смятана за плод на богатото въображение на местните. През 1970 г. едно от големите американски научнопопулярни списания изпраща екип от наблюдатели на мястото.

Теорията за водните смерчове, които засмукват рибата, беше оспорена преди няколко години

от двама изследователи – Андраде Едгардо Сунига от Хондурас и американеца Мартин Роземблат, изпратени от Националната метеорологична служба в страната да проведат разследване. Те установяват, че рибите са от един и същи вид – разновидност на сардината, наричана peces lancha.

Според тях принадлежат на общ пасаж и повечето не са слепи. От тези наблюдения следва изводът, че не са засмукани от солените атлантически води (защото иначе щяха да са различни видове и размери) и не идват от подводни реки.

Освен това по телата на рибите няма следи от наранявания – вероятно не са паднали от високо. Няма риби по покривите на къщите в градчето, само по улиците. Откъде идват, остава мистерия.

Докато науката все още не предлага окончателно обяснение, местните хора в Йоро вярват, че годишният природен феномен не е нищо друго освен намеса от Бог. Свързват го с името на отец Хосе Мануел Субирана, живял по тези места между 1856 и 1864 г. Този католически свещеник мисионер е смятан в Хондурас за светец, въпреки че от Ватикана никога не са му оказвали тази чест.

Легендата разказва, че докато живеел в района, той прекарал три дни и три нощи в уединение и моливи, призовавайки Бог да се погрижи за бедната, гладна нация и да я дари с препитание. Когато отецът приключил молитвите, се появил първият дъжд от риби. След това явлението продължило да се случва - и така до днес.

Всеки път, когато водните създания покрият улиците на Йоро, местните с радост се втурват с кошници да събират рибата, за да се нахранят с нея и да се докоснат до божието чудо. При липсата на ясно, логично и разбираемо за хората научно обяснение на помощ идва убедителният довод на религията. Намесват се и тълкувания на езотериката, според които рибата идва от друг свят, паралелен на нашия.

От 1998 г. насам в Йоро се провежда фестивал в чест на необичайното явление, наречен Lluvia de Peces (“Дъжд от риби”). Хората там очакват неочакваното. И се чувстват специални. След дъжда от риби по улиците преминава тържествуващ парад, чиито участници носят голямо изображение на отец Хосе или негова кукла.

Фестивалът няма точна дата, защото явлението може да се случи в рамките на повече от два месеца. Затова екскурзоводите предупреждават туристите, които искат да го видят, че ако нямат късмет, може да им се наложи доста да удължат престоя си в Хондурас.

На различни места по света хората разказват, че са виждали дъжд от риби или жаби, някои споменават и змии, падащи от небето, голи охлюви, медузи, мишки, паяци и дори малки алигатори с размер от 30 см. Твърди се, че е бил наблюдаван „дъжд от плът и кръв”, вероятно съставен от ранените животни в бурите.

В някои истории падналите на земята създания не оцеляват. В други рибите са заледени, което означава, че нещо се случва със състоянието на водата в облаците.

Източник: obekti.bg

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове