Мрежа за разследваща журналистика обещава днес унищожителен доклад за Владимир Путин

Мрежа за разследваща журналистика обещава днес унищожителен доклад за Владимир Путин - картинка 1
Мрежа за разследваща журналистика обещава днес унищожителен доклад за Владимир Путин - картинка 2
Мрежа за разследваща журналистика обещава днес унищожителен доклад за Владимир Путин - картинка 3
"Едно котенце за Путин", написа в профила си в Twitter Алиса Харчова. И се сдоби с апартамент...
Снимка: occrp.org

"Гоподин Песков, утре ще работите до късно. Предвидете го в плановете си, моля. 21 часа московско време", пишат те до говорителят на Кремъл

Центърът за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) ще разпространи тази вечер доклад, след който "светът ще се преобърне и хората вече ще гледат с други очи на Русия".
Журналистът Дрю Съливан, който е редактор и съосновател на центъра, намекна, че става дума за разследване за президента Владимир Путин, пише dnevnik.bg.

В профила си в "Туитър" той написа, обръщайки се към говорителя на Кремъл:

"Гоподин Песков, утре ще работите до късно. Предвидете го в плановете си, моля! 21 часа московско време".

OCCRP е мрежа от много издания и разследващи групи, включително московският седмичник "Новая газета", който също анонсира новото разследване. Член на проекта OCCRP е и българският "Биволъ", където на 1 април бе публикувана разширена версия на историята за "дамите от кръга на Путин", за която съобщи и агенция "Ройтерс". 

occrp.org
"Едно котенце за Путин", написа в профила си в Twitter Алиса Харчова. И се сдоби с апартамент...
Снимка: occrp.org


"Значи разследването от тази седмица не е "бомбата", пита един от следващите Съливан в "Туитър". "Не е дори и близко до сензацията. Задават се още много неща", отвръща журналистът.
Той препоръчва още

за "новия голям проект" да следят в Украйна, Азербайджан, Сърбия и още много други държави.

Съливан насочва вниманието и към имена като Алексей Навални, Макс Седън (московски кореспондент на "Файненшъл таймс") и Катрин Белтън (журналистка от "Файненшъл таймс", която е в творчески отпуск).

Дмитрий Песков изпреварващо заяви в понеделник, че в следващите дни се подготвят публикации срещу руския президент Владимир Путин, които ще представляват "информационна атака", претендираща за сензационност.

Става дума лично за държавния глава, за семейството му и за бизнеса на особено близки до него имена като Юрий Ковалчук и Аркадий Ротенберг, добави той.
OCCRP е проект, финансиран от Института "Отворено общество", американската агенция за международно развитие USAID и правителството на Швейцария.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове