Музеят на Библията във Вашингтон струва 500 милиона долара

Музеят на Библията във Вашингтон струва 500 милиона долара - картинка 1

На церемонията за откриването на музея присъстваха представители на всички религии

Музей на Библията отвори врати във Вашингтон преди година. Той е изцяло частна инициатива и за изграждането му са похарчени около 500 милиона долара, предава БНТ.

На церемонията за откриването на музея присъстваха представители на всички религии, както и на компаниите, инвестирали в него.

Библейски текстове и артефакти, зали за конференции и представления, възстановки на религиозни сцени - всичко това ще бъде на разположение, не само на вярващите, обясняват от управата на музея.

"Музеят е за всички. Приканваме хората да се запознаят с Библията. Дори и да сте атеист, искаме да се чувствате комфортно когато идвате тук, ние не ви натрапваме нашия дневен ред или нашата вяра. Искаме да научите повече за тази книга и това да ви вдъхнови да я разлистите, когато си тръгнете", обяви Стив Грийн, член на борда на директорите на музея.

Нищо друго освен желание хората да разберат Библията и ролята - това инвеститорите изтъкват като свой основен аргумент за изграждането на музея. Критиците му обаче твърдят, че това е опит за натрапване на религиозни убеждения. И още един противоречив щрих към портрета на библейския музей. По-рано тази година основният инвеститор се съгласи да откупи от антикварни дилъри незаконно придобити вещи на базата на специално уредени правни отношения. Експерти не изключиха вероятността сред всички закупени 5 000 предмета да има и фалшификати.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове