Музей на открито разкрива тайните на най-голямата могила

Музей на открито разкрива тайните на най-голямата могила - картинка 1
Снимка: БГНЕС

Тя се намира на 15 км от Пловдив непосредствено близо до село Маноле

5/Най- голямата, непроучвана досега могила на Балканския полуостров се намира на 15 км от Пловдив непосредствено близо до село Маноле, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. Тя е по-голяма от Четиньова могила край Старосел и открития в близост крематориум дава основание да се мисли, че в нея са погребани останки на знатни представители от племето на одрисите, живели тук по време на Римската империя.

Не е изключено в равното пространство около нея да се открият колесници. В началото на май започват разкопките, ръководени от доц. д-р Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив, а днес на брифинг бе представен проектът, който дава възможност това богатство не само да бъде върнато към живот, но и да стане първият туристически маршрут в община Марица.

Кметът на община Марица Димитър Иванов представи проекта, финансиран по Финансовия механизъм на ЕИП 2009- 2014 по програма "Културно наследство и съвременни изкуства", който ще спомогне да се изгради Музей на открито Малтепе. Малтепе е надгробна могила с диаметър 90 м и височина 22 м, част от голям тракийски могилен некропол, свързан с историята на античния Филипопол в периода 1 в. пр. Хр - 3 в. сл. Хр. Малтепе е регистрирана като недвижима културна ценност. Все още е загадка какво ще открият археолозите в нея, но каквото и да е, е запазено през вековете, защото могилата не е ставала жертва на сериозни иманярски покушения.

Местните легенди разказват, че през 1950 г. в нея се е разбил самолет, а през 1956-та са правени опити да бъде разкопавана, но те са останали съвсем в начален етап.

Находките могат да бъдат експонирани или в запазената цялост на могилата, или в откритото пространство, но всичко това ще се реши впоследствие. Проектът, по който ще бъде построен археологическият комплекс "Малтепе - музей на открито", ще съдържа информационен център, места за открито експониране, зали за образование, обучение и сътрудничество в областта на историята, археологията и изкуствата, площи за научно- изследователски дейности, мултимедийна информационна система.

Идеята е тук да стане притегателно място за туристи, но и център за развитие на археологията, студентски срещи - всичко това допълва концепцията за Пловдив - Европейска столица на културата 2019, още повече, че разстоянието е съвсем малко. Проектът е на стойност около 1 570 000 лв., а община Марица участва със собствен принос от 50 000 лв., с които ще бъде възможно да се извършат началните археологически дейности.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове