МВФ: Пазарната мощ на компаниите гиганти е притеснителна

МВФ: Пазарната мощ на компаниите гиганти е притеснителна - картинка 1

Пандемията е помогнала на големите да станат още по-големи

Пандемията от коронавирус значително засили пазарната мощ на доминиращите фирми, което може да забави средносрочния растеж и да потисне иновациите и инвестициите, заяви в понеделник Международният валутен фонд в нов свой анализ, цитиран от БНР. 

Ключовите показатели за пазарна мощ нарастват, включително концентрацията на приходите сред четирите най-големи играчи в даден сектор, се казва в изследването. Част от това се дължи на увеличените фалити, което доведе, логично, до намалена конкуренция. Това важи особено за технологичния сектор, където много нови старт-ъп компании загубиха финансирането си за развитие.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева подчертава в публикация: 

"Поради пандемията изчисляваме, че тази концентрация на приходите сред най-големите играчи сега може да се увеличи в напредналите икономики с поне толкова, колкото в периода от 2000 до края на 2015 г. Дори в онези отрасли, които се възползваха от кризата, като дигиталния сектор, доминиращите играчи са сред най-големите победители".

Георгиева твърди, че този феномен означава само едно - "тези фирми станаха още по-независими от пазара". 

МВФ формулира насоки за политиците, като например налагане на контрол върху сливанията, улесняване на преносимостта и оперативната съвместимост на данните и забрана на злоупотреба с господстващо положение.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове