МВФ предупреди за повсеместен спад в стандарта на живот

МВФ предупреди за повсеместен спад в стандарта на живот - картинка 1

Световната икономика е намаляла с 4.4% заради коронакризата, съобщи директорът на фонда Кристалина Георгиева

Световната икономика отбелязва безпрецедентен спад от 4.4 процента, обяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева пред български медии. Частично възстановяване се очаква догодина, но не достатъчно, за да ни върне на предкризисните нива. Очаква ни влошаване на стандарта на живот в почти всички държави, категорична е Георгиева, цитирана от БНТ.

"Препоръката ни е да се поддържат фирмите и домакинствата, за да избегнем катастрофално свиване на икономиката. Ние също трябва да пазим квитанциите, да сме много отговорни за това как се използват парите на данъкоплатците. Днес е по-опасно да направим по-малко, отколкото да направим малко повече от необходимото. Правителствата трябва да започнат да оглеждат кого подкрепят, дали не са фирми със структурни проблеми и да ги държим на изкуствено дишане завинаги", обясни Георгиева.

По думите й България към момента се справя с кризата по-добре от много други държави – както по отношение на заразените, така и по отношение на икономическите мерки.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове